Dlhopisy naďalej tvoria takmer celý objem obchodov bratislavskej burzy

V máji sa na burze v Bratislave zobchodovali dlhové cenné papiere za vyše 448 mil. eur. Predstavovalo to až 99,9 % celkového objemu obchodov na burze.

O takmer celý objem obchodov sa na bratislavskej burze naďalej starajú dlhové cenné papiere. V tomto smere sa nič nezmenilo ani v máji. Celkový objem obchodov s dlhopismi totiž dosiahol vyše 448 mil. eur a tvoril 99,9 % z celkového objemu obchodov na burze. Počas mája sa pritom na Burze cenných papierov v Bratislave (BCPB) uskutočnilo 496 transakcií s dlhopismi, v ktorých sa zobchodovalo 394,2 mil. cenných papierov.

V porovnaní s tohtoročným aprílom to predstavovalo mierny rast počtu transakcií o 1,2 %, ale naopak pokles počtu zobchodovaných dlhových cenných papierov o 40,4 %, ako aj pokles dosiahnutého finančného objemu o 35,6 %. Na medziročnej báze sa zaznamenal pokles počtu transakcií o 13 %, pri poklese počtu zobchodovaných cenných papierov o 27,5 % a poklese dosiahnutého finančného objemu o 32,2 %.

Rovnako ako v minulých mesiacoch, aj v máji mali v obchodovaní s dlhopismi prevahu priame obchody, s finančným objemom vo výške 436 mil. eur, nad kurzotvornými obchodmi s objemom 12,2 mil. eur.

Trhová kapitalizácia dlhopisov k poslednému obchodnému dňu mája dosiahla hodnotu 42,112 mld. eur, čo predstavovalo 1,1-percentný medzimesačný rast. Trhová kapitalizácia emisií dlhopisov umiestnených na trhu kótovaných cenných papierov stúpla od konca predchádzajúceho mesiaca o 0,3 % na hodnotu 36,577 mld. eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy