Rast objemu spotrebiteľských úverov v USA sa v apríli spomalil

Celkový objem spotrebiteľských úverov v USA v apríli stúpol o 8,2 mld. USD, čiže o 2,6 %, čo bol najslabší percentuálny prírastok od augusta 2011.

Objem úverov, ktoré si vzali americkí spotrebitelia, v apríli rástol najpomalším tempom za takmer šesť rokov. Pomalším tempom totiž rástli výdavky prostredníctvom kreditných kariet a zmiernilo sa aj tempo požičiavania si na vzdelávanie a na nákup áut. Celkový objem spotrebiteľských úverov v USA v apríli stúpol o 8,2 mld. USD, čiže o 2,6 percenta. Išlo o najslabší percentuálny prírastok od augusta 2011, kedy sa objem úverov amerických spotrebiteľov o 3,5 percenta zmenšil. Informoval o tom americký Federálny rezervný systém (Fed).

Úvery v kategórii, do ktorej patria pôžičky na autá a študentské úvery, v apríli vzrástli o 6,7 mld. USD, čiže o 2,9 percenta, čo bol tiež najmenší rast od augusta 2011. Pôžičky prostredníctvom kreditných kariet sa v apríli zväčšili o 1,5 mld. USD, čiže o 1,8 percenta. Celkový objem úverov, ktoré majú spotrebitelia v USA, v apríli stúpol na úroveň 3,8 bil. USD. Pravidelná mesačná správa Fed-u o spotrebiteľských úveroch nezahŕňa údaje o vývoji hypotekárnych pôžičiek.

Súvisiace články

Aktuálne správy