Maloobchodné tržby v eurozóne spomalili v apríli rast na 0,1 %

Maloobchodné tržby v eurozóne zaznamenali v apríli ďalší rast, tempo rastu sa však spomalilo. Uviedol to štatistický úrad Európskej únie Eurostat s tým, že najviac sa pod výsledok podpísal pokles tržieb z predaja nepotravinových produktov.
Maloobchodné tržby v eurozóne vzrástli v apríli oproti marcu o 0,1 % po marcovom medzimesačnom raste o 0,2 %. Výsledok je v súlade s očakávaniami.
Tržby z predaja potravín, nápojov a tabakových výrobkov vzrástli o 0,6 % po tom, ako v marci zaznamenali medzimesačne mierny pokles o 0,1 %. Na druhej strane ale tržby z predaja nepotravinových produktov o 0,4 % klesli a otočili tak vývoj z marca, keď zaznamenali rast o 0,8 %.
V medziročnom porovnaní pokračovali maloobchodné tržby v eurozóne v rovnakom raste ako v marci, teda na úrovni 2,5 %. Výsledok je tak lepší, než sa čakalo, keďže sa počítalo so spomalením rastu na 2,1 %.
V širšej Európskej únii sa maloobchodné tržby zvýšili v apríli medzimesačne o 0,5 % po tom, ako v marci zaznamenali oproti predchádzajúcemu mesiacu pokles o 0,1 %. V medziročnom porovnaní rast predstavoval 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy