Priemerná mzda v ČR v prvom kvartáli medziročne nominálne stúpla o 5,3 %

Po zohľadnení rastu spotrebiteľských cien priemerná mzda v krajine v prvom štvrťroku oproti rovnakému obdobiu vlaňajška reálne vzrástla o 2,8 %.

Priemerná hrubá mesačná nominálna mzda v českej ekonomike v prvom kvartáli tohto roka medziročne stúpla o 1 414 českých korún (CZK), čiže o 5,3 percenta na sumu 27 889 CZK. Po zohľadnení rastu spotrebiteľských cien sa priemerná mzda v krajine v období januára až marca v porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka reálne zvýšila o 2,8 percenta. Objem miezd v ekonomike vzrástol o 7,2 percenta a počet zamestnancov sa zväčšil o 1,7 percenta. Informoval o tom pondelok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Miera zamestnanosti v českej ekonomike vo vekovej skupine od 15 do 64 rokov medziročne vzrástla o 1,8 percentuálneho bodu a dostala sa na rekordnú úroveň 72,8 percenta. Miera nezamestnanosti klesla na 3,5 percenta a v rámci členských krajín Európskej únie bola najnižšia. Celkový počet nezamestnaných v Česku v prvom štvrťroku klesol na 184 600 ľudí .

Súvisiace články

Aktuálne správy