Trhy čelia trom veľkým geopolitickým rizikám tento týždeň

, Bloomberg;ČTK Foto: TASR/AP

Problémy v Perzskom zálive, voľby vo Veľkej Britániia a odvolaný šéf FBI. Analytici sú presvedčení, že ide o geopolitické riziká, ktoré tento týždeň spôsobia návrat volatility na trh.

Rozhodnutie štvorčlennej aliancie pod vedením Saudskej Arábie o zablokovaní diplomatických vzťahov s Katarom prvou udalosťou tohto týždňa, ktorá má potenciál pretaviť sa na veľké kroky na širších trhoch.

Tu je pohľad na to, čo sa práve dostáva do hľadáčika investorov.

Katarské napätie

Saudská Arábia, Bahrajn, Spojené arabské emiráty a Egypt uviedli vo svojich vyhláseniach, že pozastavia leteckú a námornú dopravu do a z Kataru. Ako dôvod uviedli, že krajina podporuje teroristické organizácie a destabilizuje bezpečnosť v regióne. Katar uviedol, že štáty k tomuto kroku nemali legitímny dôvod. Tento krok posunul centu ropy Brent v Londýna o 1,6 percenta. Komodita mala zatiaľ zlý rok, prišla o 11 % kvôli obavám z celosvetovej dodávky. Nepredpokladá sa, že dodávky z Perzského zálivu by mali byť narušené.  Kvôli napätiu v Perzskom zálive vzrástli ceny ropy počas ranného obchodovania v Ázii o viac ako percento. Okolo 8:00 SELČ vykazovala cena severomorskej ropy Brent nárast o 1,3 percenta na 50,62 dolára za barel. Americká ľahká ropa WTI si pripisovala 1,4 percenta na 48,31 dolára za barel. Katar je rovnako ako Saudská Arábia a Spojené arabské emiráty členom Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC). "Do cien ropy teraz nie sú výraznejšie započítané geopolitické riziká. Pokiaľ sa ale zvýši napätie medzi kľúčovými producentmi OPEC, ako sú Saudská Arábia, Irán a Irak, začne tomu trh venovať pozornosť," povedal podľa agentúry Reuters jeden z analytikov poradenskej spoločnosť Energy Aspect

Katar je blízkym spojencom USA v regióne, na armádnej základni v Katare pôsobí 10 000 amerických vojakov. Egypt a ďalšie arabské štáty ale Katar dlhodobo obviňujú, že podporuje islamistické skupiny ako napríklad Moslimské bratstvo či palestínsky Hamas. Niekoľko krajín Perzského zálivu kvôli obavám z podpory islamistov zo strany Kataru odvolalo svojich veľvyslancov z Kataru už pred troma rokmi. s.

Briti pred urnami

Voliči pôjdu k urnám 8. júna. Vláda Theresy Mayaovej prišla o svoj náskok v dôsledku série útokov. Terorizmus bude dominantnou témou posledných dní kampane. Prekvapivé víťazstvo opozičnej labouristickej strany by v prvom rade povzbudilo expanzívnu fiškálnu politiku, kroky, ktoré by mohli zmeniť vyhliadky na výnosy Spojeného kráľovstva a libru. Britský parlament, ktorý nemá majoritné zastúpenie jednej politickej strany, nemá jasno v tom, ako by mala budúca britská politika vyzerať. Ale medzi obchodníkmi rastie názor, že by to mohlo byť deja vu. "Mali by to mať podobný scenár ako voľby v roku 2015", povedal Stephen Innes, senior obchodník z Oanda Corp. v Singapure. Konzervatívci Davida Camerona získali väčšinu v roku 2015, na rozdiel od predvolebných preferencií. Cameron neskôr odstúpil po referende o Brexite v roku 2016. V súčasnosti libra klesá, "znecitlivená" na šoky teroristických zverstiev, uviedol Innes pre Bloomberg.

Svedectvo odvolaného šéfa FBI

Bývalý riaditeľ FBI, James Comey, má v pondelok svedčiť pred senátorským spravodajským výborom o rozhovoroch prezidenta Donalda Trumpa v súvislosti s podozreniami na ovplyvňovanie prezidentských volieb v roku 2016 Ruskom. Toto dlho očakávané svedectvo môže spôsobiť ďalšie pohyby amerických akcií aj dolára v podobe opakovaných trhových výkyvov. Po tom, čo Comey napísal správu, v ktorej tvrdí, že Trump podal žiadosť o zrušenie vyšetrovania bývalého poradcu pre národnú bezpečnosť Michaela Flynna, sa aktíva prepadli. Dolár klesol na úroveň, ktorá sa na trhu nevyskytla od novembrových volieb. Dow Jones Industrial Average klesol o viac ako 370 bodov, volatilita stúpla. Index S&P 500 klesol na minimum od septembra minulého roka. Podľa zdrojov amerických médií plánuje vo svojej výpovedi potvrdiť, že na neho prezident vyvíjal nátlak, aby zastavil vyšetrovanie exporadcu Bieleho domu Michaela Flynna, ktorý odstúpil kvôli svojim nejasným väzbám na Rusko.

Súvisiace články

Aktuálne správy