Dohoda o obmedzení ťažby ropy neznamená dlhodobú stabilizáciu trhu

Dohoda medzi Organizáciou krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a ďalšími producentmi o znížení ťažby nedokáže v dlhodobom horizonte stabilizovať trh s ropou. Nedostatok totiž zaplní ťažba z bridlíc v USA, myslí si šéf ruského ropného koncernu Rosnefť Igor Sečin.
„Pokles produkcie v súlade s dohodou medzi OPEC a krajinami mimo OPEC môže byť vo veľkej miere vykompenzovaná zvýšením ťažby z bridlíc v USA do polovice roka 2018,“ uviedol Sečin na medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade.
Sečin očakáva, že ťažba z bridlíc v roku 2018 stúpne približne o 1,5 milióna barelov (1 barel = 159 litrov) denne, čo je takmer objem, o ktorý sa dohodli znížiť produkciu OPEC a ďalší producenti vrátane Ruska. OPEC a ďalšie krajiny sa 25. mája dohodli na predĺžení dohody o obmedzení ťažby do konca 1. kvartála 2018. Podľa Sečina však producenti, ktorých sa dohoda netýka, ako sú napríklad firmy v USA ťažiace ropu z bridlíc, ju využívajú na posilnenie svojho postavenia na trhu.
Dohoda medzi kartelom OPEC a krajinami mimo OPEC prispela k istej stabilizácii trhu, ale podľa Sečina ju nemôžeme považovať za systematické opatrenie, ktoré by viedlo k dlhodobej stabilizácii.

Súvisiace články

Aktuálne správy