Španielsko-iránske konzorcium dodá Iránu ropné potrubie za 615 mil. USD

Španielska spoločnosť Tubacex S.A. a iránska firma Foolad Isfahan Company budú počas troch rokov vyrábať potrubie pre iránsku sieť v dlžke 600 kilometrov.

Irán podpísal dohodu so španielsko-iránskym konzorciom v hodnote 615 mil. USD o dodávkach potrubia pre iránsky ropný priemysel. Konzorcium, ktorého súčasťou je španielska spoločnosť Tubacex S.A. a iránska firma Foolad Isfahan Company, bude počas troch rokov vyrábať potrubie z nehrdzavejúcej zliatiny pre sieť v dĺžke 600 kilometrov. Potrubie sa bude vyrábať s použitím technológie japonskej spoločnosti JFE Steel Corporation a výrobné know-how sa nakoniec poskytne iránskej strane.

Dohoda o dodávkach potrubia je prvým veľkým kontraktom po minulotýždňovom opätovnom zvolení Hasana Rúháního za prezidenta Iránu, ktorý chce funkciu vykonávať na platforme reforiem. Irán sa snaží obnoviť svoj ropný priemysel odvtedy, ako v roku 2015 so svetovými veľmocami podpísal dohodu o využívaní jadrovej energie. Irán exportuje 2 mil. barelov ropy denne. Tento vývoz tvorí vyše 30 percent ročného rozpočtu krajiny.

Súvisiace články

Aktuálne správy