Nálada v českej ekonomike sa v máji takmer nezmenila

Celková dôvera v českú ekonomiku sa v máji takmer nezmenila. Súhrnný indikátor dôvery oproti aprílu mierne klesol, a to o 0,2 bodu na hodnotu 97,2 bodu. Ukazovateľ dôvery podnikateľov sa medzimesačne znížil tiež o 0,2 bodu na úroveň 94,9 bodu. Indikátor nálady spotrebiteľov sa v porovnaní s predošlým mesiacom nezmenil a zostal na úrovni 108,4 bodu. Informoval o tom v stredu na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.

Nálada v českom priemyselnom sektore sa v podstate nezmenila. Ukazovateľ dôvery nepatrne klesol, a to o 0,1 bodu na 93,6 bodu. Hodnotenie súčasného celkového dopytu aj dopytu zo zahraničia sa takmer nezmenilo. V odvetví stavebníctva sa dôvera podnikateľov v ekonomiku oproti aprílu zhoršila. Indikátor dôvery klesol o 1,5 bodu na 77,6 bodu. Z prieskumu vyplýva, že dopyt sa síce medzimesačne zvýšil, ale v najbližších troch mesiacoch podnikatelia v stavebníctve očakávajú pokles tempa rastu stavebnej činnosti.

Dôvera v sektore obchodu Českej republiky v máji klesla. Index dôvery oslabil o 2 body na 98,1 bodu. Predstavitelia obchodných podnikov hodnotili svoju súčasnú celkovú ekonomickú situáciu horšie ako minulý mesiac. Dôvera v českom odvetví služieb vrátane bankového sektora sa v máji medzimesačne nezmenila a ukazovateľ, ktorý ju mapuje, zostal na úrovni 97,7 bodu. Nezmenilo sa totiž hodnotenie májového dopytu ani očakávania na najbližšie tri mesiace.

Súvisiace články

Aktuálne správy