Telekomunikační operátori Benestra a SWAN sa spájajú

Slovenský investičný fond Sandberg Capital a spoločnosť DanubiaTel sa dohodli na zlúčení svojich telekomunikačných operátorov Benestra a SWAN. Týmto krokom na Slovensku vznikne najväčší alternatívny telekomunikačný operátor, vlastnený výlučne slovenským kapitálom. Hodnota transakcie nebola zverejnená. Spojenie oboch spoločností musí ešte schváliť Protimonopolný úrad (PMÚ) SR.
Obe strany budú v spoločnom podniku vlastniť rovnaký podiel po 50 % a na strategickom smerovaní firmy sa budú podieľať spoločne. DanubiaTel bude mať vzhľadom na svoje skúsenosti manažérsku kontrolu. Sandberg Capital bude pôsobiť v pozícii finančného partnera a bude sa venovať finančnej stránke spoločnosti, ako aj ďalším prípadným akvizíciám.
Medzi prvými krokmi spoločného podniku majú byť rozsiahle investície do infraštruktúry, ponuka nových služieb a produktov. Okrem toho firmy plánujú rozširovanie bezdrôtovej LTE siete, ktorú doteraz SWAN budoval a ktorá dnes pokrýva už milión domácností.
Transakcia sa netýka spoločnosti SWAN Mobile, ktorá prevádzkuje mobilného operátora 4ka. Tá aj naďalej zostáva majoritne v rukách spoločnosti DanubiaTel.
„Sústredíme sa prioritne na spojenie fixných operátorov, keďže integrácia je náročný proces. Druhým dôvodom je fakt, že investičná stratégia Sandberg Capital je postavená na investíciách do dospelých spoločnosti, ktoré majú dlhšiu históriu. 4ku považujeme za zaujímavý projekt, avšak ide o mladú spoločnosť, ktorá je pre nás v skorom štádiu rozvoja,“ zhodnotil partner Sandberg Capital a generálny riaditeľ Benestry Michal Rybovič.

Súvisiace články

Aktuálne správy