Merkelová na nemeckú nôtu: Euro je príliš slabé kvôli politike ECB

, ČTK Foto: TASR/AP

Euro je podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej "príliš slabé", čo je jednou z dvoch príčin terajších vysokých nemeckých obchodných prebytkov.

Za slabý kurz európskej meny môže menová politika Európskej centrálnej banky (ECB), na ktorú nemá nemecká vláda žiadny vplyv, povedala v pondelok Merkelová študentom strednej školy v Berlíne. Kurz eura reagoval na jej slová vzostupom na maximum za viac ako šesť mesiacov. "Euro je kvôli politike ECB príliš slabé a nemecký tovar je vzhľadom k tomu relatívne lacný," citovala Merkelovú agentúra Reuters.

Povedľa kurzu určovaného politikou ECB sú druhým hlavným faktorom, ktorý stojí za nemeckými prebytkami, terajšie relatívne nízke ceny ropy. Nemecko dováža veľké množstvo energetických surovín a keby boli ich ceny vyššie, vyzerala by nemecká obchodná bilancia inak, uviedla Merkelová.

Nemecká vláda sa opakovane bráni dlhodobej kritike USA aj európskych partnerov na adresu vysokých nemeckých prebytkov tým, že faktory, ktoré to spôsobujú, nemá vo svojej moci. "Môžeme investovať viac doma," pripustila v pondelok Merkelová. K väčším domácim investíciám v záujme vyváženejšej bilancie Berlín niekoľkokrát vyzval Paríž a Medzinárodný menový fond.

Pondelkové vyjadrenie kancelárky vyvolalo na devízovom trhu dohady, že nemeckí činitelia by sa mohli začať dôraznejšie vyslovovať v prospech sprísnenia rétoriky aj politiky ECB. Podľa analytikov by sa na nadchádzajúcich ekonomických schôdzkach vo Washingtone mohli zástupcovia Berlína dostať pod zvýšený tlak svojich amerických náprotivkov.

Euro v pondelok dopoludnia stagnovalo, po správe o slovách Merkelovej však jeho kurz skokovo vzrástol. Okolo 16.00 SELČ získavalo euro voči doláru pol percenta na 1,1256 EUR / USD. Americký dolár voči košu hlavných zahraničných mien mierne prehĺbil piatkovú stratu, k čomu nezvyčajne pomohla Angela Merkelová. Doláru nakoniec nepomohol ani včerajší popoludňajší výsledok tzv. The Chicago Fed National Activity Index (CFNAI), ktorý zahŕňa 85 ekonomických indikátorov. V apríli indikátor vzrástol o 0,49 bodu oproti 0,7 bodu v marci.


ECB je samozrejme nezávislá inštitúcia, ale kritické slová na jej adresu tentoraz zazneli z úst najdôležitejšieho európskeho politika. Slová Merkelovej analytici nepovažujú za nátlak na centrálnu banku, ale istý druh slovných intervencií.

Súvisiace články

Aktuálne správy