Rast ekonomiky celého regiónu OECD sa v 1. kvartáli spomalil

Tempo rastu ekonomiky celého regiónu, ktorý zastrešuje Organizácia pre hospodársku spoluprácu a rozvoj (OECD), sa v 1. kvartáli 2017 citeľne spomalilo. Dôvodom bol slabý štart americkej, francúzskej a britskej ekonomiky v prvých troch mesiacoch roka, ktoré by však podľa očakávania mali zrýchliť. Vyplýva to z najnovších údajov OECD.
Podľa OECD sa hrubý domáci produkt (HDP) celého regiónu v 1. štvrťroku 2017 zvýšil o 0,4 % v porovnaní s predchádzajúcim kvartálom, keď stúpol o 0,7 %.
Tento výsledok poukazuje na stále slabé zotavovanie regiónu z globálnej finančnej a hospodárskej krízy v minulej dekáde. A podpísal sa pod neho najmä slabý výkon najväčšej svetovej ekonomiky – USA.
Na ilustráciu, HDP Spojených štátov sa v období január-marec zvýšil medziročne len o 0,7 %, zatiaľ čo v predchádzajúcom kvartáli stúpol o 2,1 %.
Aj tempo rastu francúzskej a britskej ekonomiky kleslo, ale tento pokles čiastočne nahradilo zrýchlenie nemeckej a japonskej ekonomiky.
Slabší výkon niektorých vyspelých ekonomík v 1. štvrťroku by však nemal pokračovať. Analytici predpovedajú, že americká ekonomika už v 2. kvartáli citeľne zrýchli, naznačujú to viaceré ukazovatele. Aj francúzska a britská ekonomika zvýšila tempo, ale len mierne.
Viaceré významné inštitúcie už zlepšili svoje prognózy pre globálnu ekonomiku a poukazujú na solídny rast obchodu aj investícií.
Medzinárodný menový fond najnovšie odhaduje, že výkon svetovej ekonomiky stúpne tento rok o 3,5 %, a nie o 3,4 % ako pôvodne očakával. To bude jej najrýchlejšie tempo rastu za päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy