Nemecká ekonomika dosiahne v 2. kvartáli silný rast

Nemecká centrálna banka očakáva, že najväčšia európska ekonomika dosiahne v tomto, 2. kvartáli 2017 silný rast. Uvádza sa v najnovšom bulletine Bundesbank.
Banka predpovedá, že čulý domáci aj zahraničný dopyt podporia rast priemyslu. A dariť by sa malo aj sektoru služieb a stavebnému sektoru.
Správa centrálnej banky o vyhliadkach nemeckej ekonomiky je tak ďalším pozitívnym signálom. Nemeckému hospodárstvu sa darí stabilne zvyšovať tempo po minulej dekáde, ktorú poznačili krízy.
Aj v 1. štvrťroku 2016 sa rast nemeckej ekonomiky zrýchlil. Konkrétne sa hrubý domáci produkt (HDP) krajiny za tri mesiace do konca marca zvýšil medzikvartálne o 0,6 % po 0,4-% náraste v prechádzajúcom štvrťroku.
V medziročnom porovnaní stúpol nemecký HDP v 1. kvartáli o 2,4 % po 1,6-% zvýšení v posledných troch mesiacoch vlaňajška. Nemecko tak dosiahlo oveľa lepší výsledok ako USA, ktorých ekonomika v prvých troch mesiacoch vzrástla medziročne len o 0,7 %.
Bundesbank tiež predpovedá, že stavebný sektor bude ďalej „prekvitať“ a aj sektor služieb bude pokračovať v expanzii, čo sa pozitívne odrazí na trhu práce a na príjmoch obyvateľov. A to zase povedie k ďalšiemu zvýšeniu spotrebiteľských výdavkov, ktoré tak výraznou mierou podporia ekonomiku.

Súvisiace články

Aktuálne správy