Život na Wall Street: Ak Trump odstúpi, na akciovom trhu môže dôjsť k nárastu o 1000 bodov

, marketwatch Foto:TASR/AP

Skutočne Wall Street uvažuje o rezignácii prezidenta Trumpa? Myšlienka sa čoraz častejšie objavuje, pretože dôveryhodnosť prvého muža slobodného sveta za posledné týždne neúprosne padá. Akcie na Wall Street podávajú najhorší výkon za ostatné mesiace.

Jeremy Siegel, významný burzový býk, uviedol, že akciové trhy, konkrétne Dow, by dokázal rásť o 1000 bodov v prípade, ak by prezident Trump oznámil svoju rezignáciu. Nie je úplne jasné, či prominentný profesor, ktorého optimizmus pre akcie ho prinútil predpovedať, že Dow by v roku 2014 dosiahol 20 000, to myslel vážne, alebo len zveličoval.

Život bez Trumpa, ktorý pomohol rizikovým aktívam, ako sú akcie, rast na rekordné výšky, pretože jeho ohromné ​​volebné víťazstvo v novembri na pozadí radu sľubov daňových škrtov, výdavkov na infraštruktúru a deregulácie, nemusí byť pre investorov z Wall Street až tak zlý.

Donald Trump má v posledných dňoch celkom dosť problémov. Odvolal šéfa FBI, o ktorom sa tak trochu hovorí, že mu nebolo dovolené dôkladne vyšetrovať napojenie nového prezidenta a ľudí okolo neho na Rusko. Okrem toho mal vraj sám Trump na schôdzke s ruským ministrom zahraničných vecí Sergejom Lavrovom prezradiť strategicky významné spravodajské informácie.. Trhy po tom, čo vydržali niekoľko menších úderov, nakoniec podľahli neúprosnému prúdu negatívnych správ. Prečo, keď iné geopoliticky významné správy, napríklad napätie okolo KĽDR, akcioví investori prechádzajú takmer bez povšimnutia? Pretože narastajú pochybnosti o tom, že americký prezident vo vleku káuz vyvolaných nielen jeho prostorekosťou dokáže presadzovať svoju ekonomickú agendu na čele so sľubovanú reformou daňového systému. Siegel to dal do jedinej rovnice, čo nie je vôbec bizarné poňatie: žiaden trump = menej drámy = daňové škrty, výdavky na infraštruktúru a deregulácia.

Po tom, čo akciové burzy v USA niekoľko mesiacov skoro bez prestania rástli, nastal tento týždeň zlom. Kľúčový Dow Jonesov index v stredu stratil približne 1,8 percenta a končil na 20 606 bodoch. Ide o najväčšiu dennú stratu od vlaňajšieho septembra. Rovnakú stratu utrpel širší index S&P 500, ktorý skončil na 2357 bodoch. Uvedené indexy boli v červených číslach aj pri začatí včerajšieho obchodovania.

"Treba mať na pamäti, že rally po voľbách Trumpa nebola založená na programe Trumpa, ale na republikánskej agende. Povedal by som, že 90 % ľudí, investorov z Wall Street a väčšina generálnych riaditeľov by uprednostňovali prezidenta Michaela Pencea a nie Donalda Trumpa. Takže si v podstate viete predstaviť, aký by to bol problém, ak by odstúpil… určite by to ale nevykoľajilo republikánsky program, na ktorom je založená táto rally," povedal Siegel.

Siegel nie je sám tohto názoru. "Súhlasím, ak by sa stal prezidentom Mike Pence, bol by efektívnejší pri presadzovaní stimulačných opatrení, ktoré by v skutočnosti pomohli ekonomike ďalej rásť a podporili akciový trh," vyjadril sa bývalý manažér hedžového fondu Ron Insana.

Trumpovi nehrozí, že by musel opustiť oválnu pracovňu, ale zdá sa, že trh si dokáže predstaviť existenciu aj bez toho, aby sa v Bielom dome zdržiaval magnát s nehnuteľnosťami. A prinajmenšom tento pohľad nevyzerá vôbec strašne.Je ale potrebné spomenúť, že ak by trhová reakcia na súčasnú politickú neistotu pokračovala po rovnakej trajektórii ako podobné poklesy cien akcií spôsobené politickými faktormi v uplynulých rokoch, nemuseli by akcioví býci na ďalšie čiastkové víťazstvo čakať dlho. "Bude zaujímavé sledovať súboj dvoch síl – na jednej strane sú na trhu aktuálne 'prepchaté' obchody, ako napríklad stávky na Nasdaq, a na druhej strane v posledných rokoch mnohokrát potvrdená stratégia nákupov po akýchkoľvek významnejších poklesoch," upozorňuje Mohamed El-Erian, hlavný ekonomický poradcu Allianz.

Ekonómovia sú navyše k Trumpovi kritickí už dlhší čas, od začiatku nástupu do úradu sa mu nepodarilo presadiť žiadnu z reforiem dôležitých pre trh a jeho daňový plán neobsahuje konkrétne dáta, ako znížiť dane a ekonomiku nezadlžiť. Obavy o stabilitu Trumpovej administratívy predostrel aj niekdajší guvernér americkej centrálnej banky Fed Ben Bernanke. "Na obavy je dôvod," povedal Bernanke podľa denníka New York Times pri príležitosti stretnutia vysoko postavených manažérov v Las Vegas. Dodal, že americká ekonomika posledné štyri roky štatisticky rástla a teraz je čas pre spomalenie. Bernanke povedal, že v nadchádzajúcich štyroch rokoch je "dosť veľká šanca, že uvidíme obrat." Otázkou je, či oným obratom mali byť stredajšie výpredaje.

To, že sa Trump ocitol v úzkych, je poznať aj na kurze dolára. Index vyjadrujúci vývoj americkej meny voči šiestich ostatným kľúčovým menám počas stredy klesol o 0,6 percentuálneho bodu na 97,49 bodu. "To, čo dolár po Trumpovom nástupe získal, je preč," podotýka Ulrich Leuchtmann z nemeckej Commerzbank.

Súvisiace články

Aktuálne správy