Nezamestnanosť v Británii v 1. kvartáli klesla, ale rast platov sa spomalil

Miera nezamestnanosti vo Veľkej Británii v prvých troch mesiacoch roku 2017 prekvapujúco klesla na najnižšiu úroveň za takmer 42 rokov. Ale aj rast platov sa spomalil a prvýkrát za 2,5 roka zaostal za infláciou.
Podľa najnovších údajov britského štatistického úradu (Office for National Statistics, ONS) miera nezamestnanosti v krajine za tri mesiace do konca marca 2017 klesla o 0,1 percentuálneho bodu na 4,6 % a je najnižšia od roku 1975. Analytici pritom očakávali, že nezamestnanosť bude stagnovať na úrovni 4,7 %.
Počet ľudí bez práce sa v sledovanom období znížil o 53.000 na 1,54 milióna. A zároveň firmy vytvorili 122.000 nových pracovných miest. Zamestnanosť v Spojenom kráľovstve tak na konci marca dosiahla nový rekord 74,8 %.
Štatistiky tiež ukázali, že stúpajúca inflácia začína skresávať tempo rastu reálnych miezd vo Veľkej Británii. To brzdí spotrebiteľské výdavky a ekonomika v dôsledku toho spomaľuje.
Priemerná mzda bez odmien sa v období január – marec zvýšila o 2,1 %. To bol jej najmenší nárast od júla 2016. Analytici očakávali lepší výsledok, a to zvýšenie o 2,2 %.
A po očistení od inflácie priemerná mzda vo Veľkej Británii za tri mesiace do konca marca klesla o 0,2 %. Ide o jej prvý pokles od 3. kvartálu 2014.
ONS ďalej uviedol, že priemerná mzda vrátane odmien v sledovanom období stúpla o 2,4 % po 2,3 % náraste v období december – február. Tento výsledok sa zhoduje s odhadmi analytikov.
Medziročná miera inflácie vo Veľkej Británii sa v apríli vyšplhala na 2,7 % a mnohí ekonómovia predpovedajú, že už čoskoro dosiahne 3 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy