Ekonomika eurozóny aj celej EÚ v prvom štvrťroku medzikvartálne vzrástla o 0,5 %

Medziročne ekonomika eurozóny počas januára až marca posilnila o 1,7 % a hospodárstvo celej Európskej únie stúplo o 2 %.

Hrubý domáci produkt (HDP) eurozóny aj celej 28-člennej Európskej únie v prvom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov medzikvartálne posilnil o 0,5 percenta. Vyplýva to z predbežného odhadu štatistického úradu EÚ Eurostatu, ktorý o tom informoval v utorok. Medziročne sa ekonomika eurozóny v prvom štvrťroku podľa sezónne upravených údajov zväčšila o 1,7 percenta a hospodárstvo celej EÚ oproti prvému kvartálu minulého roka posilnilo o 2 percentá.

Slovenský hospodársky rast bol počas januára až marca silnejší v porovnaní s priemerom za celú eurozónu aj za celú Európsku úniu. Medzikvartálne sa totiž slovenská ekonomika podľa sezónne upravených údajov zväčšila o 0,8 percenta a v porovnaní s prvým štvrťrokom minulého roka slovenské hospodárstvo posilnilo o 3,1 percenta.

V rámci členských krajín EÚ, z ktorých mal Eurostat údaje k dispozícii, medzikvartálne naviac posilnila ekonomika Rumunska (1,7 %), Fínska (1,6 %) a Lotyšska (1,5 %). Medzikvartálny pokles hospodárstva evidovali v Grécku, a to o 0,1 percenta. Medziročne najvýraznejšie vzrástli ekonomiky Rumunska (5,6 %) a Poľska a Litvy (zhodne 4,1 %). Pokles HDP oproti prvému kvartálu minulého roka nastal takisto v Grécku (-0,5 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy