OPEC a Rusko chcú predĺžiť platnosť dohody o obmedzení ťažby ropy

Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a Rusko zrejme schvália predĺženie obmedzenia ťažby, aby podporili ceny čierneho zlata. Zároveň sa však zvyšuje produkcia v USA.
Najväčšie producentské štáty – Saudská Arábia a Rusko – chcú predĺžiť platnosť dohody o znížení produkcie, ktorá sa mala skončiť v polovici tohto roka, až do konca 1. kvartála 2018. Obmedzenie ťažby má pomôcť pri stabilizácii cien. Plány týkajúce sa predĺženia platnosti dohody dnes na tlačovej konferencii v Pekingu potvrdili saudskoarabský minister ropného priemyslu Chálid Fálih a ruský minister energetiky Alexander Novak. To podporilo ceny ropy, ktoré stúpli o vyše 2 %.
Barel (159 litrov) americkej ropy WTI s júnovým kontraktom sa dnes o 18.25 SELČ predával po 49,18 USD (44,82 eura). To bolo o 1,34 USD alebo 2,80 % viac než v piatok (12.5.) na konci obchodovania na newyorskej komoditnej burze. Júlový kontrakt na ropu Brent zdražel o 1,30 USD alebo 2,56 % na 52,14 USD za barel.
Podľa saudskoarabského ministra ropného priemyslu je potrebné predĺžiť dohodnuté obmedzenie produkcie. Do konca júna sa totiž zásoby ropy neznížia tak, ako sa očakávalo. „Preto sme prišli k názoru, že bude lepšie, ak predĺžime zníženie ťažby do konca 1. štvrťroka 2018,“ uviedol Chálid Fálih.
Predstavitelia kartelu OPEC sa 25. mája stretnú so zástupcami ďalších producentských štátov. Saudská Arábia a Rusko na tomto stretnutí vo Viedni predložia svoje návrhy.

Súvisiace články

Aktuálne správy