Rast priemyslu aj maloobchodu v Číne sa v apríli spomalil

Po dobrom štarte v 1. kvartáli sa ekonomická aktivita v Číne v apríli spomalila. To je možno prvý zo signálov, že druhá najväčšia svetová ekonomika stráca tempo. Naznačujú to aprílové údaje z priemyslu a maloobchodu, ktorých rast sa spomalil viac, ako ekonómovia očakávali.
Konkrétne, produkcia čínskeho priemyslu, ktorý je kľúčovým motorom hospodárstva, sa v apríli, teda v úvode 2. kvartálu, zvýšila o 6,5 % po marcovom náraste o 7,6 %. Oznámil to dnes čínsky štatistický úrad.
Analytici pritom odhadovali, že sa tempo rastu priemyselnej výroby v Číne v apríli spomalí na 7 %.
Aj tempo rastu maloobchodných tržieb v Číne v apríli kleslo na 10,7 % z 10,9 %, zatiaľ čo analytici počítali s jeho znížením na 10,8 %.
Oba aprílové výsledky tak odrážajú slabší zahraničný dopyt po čínskych výrobkoch a zároveň slabšie domáce výdavky.
Štatistici tiež oznámili, že investície do fixných aktív v Číne (bez odľahlých oblastí) za štyri mesiace do konca apríla vzrástli o 8,9 %. To je tiež horší výsledok ako ich nárast o 9,2 % za prvé tri mesiace roka. Ekonómova pritom predpovedali, že v období január – apríl stúpnu o 9,1 %.
Čínska ekonomika v 1. štvrťroku zvýšila svoj výkon o 6,9 %, čo bolo najväčšie tempo jej rastu od 3. kvartálu 2015. Vláda v Pekingu si dala za cieľ dosiahnuť tento rok expanziu hospodárstva o 6,5 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy