Práčka plynov v čistiarni odpadových vôd zatiaľ plní očakávania

Zadováženie a inštalácia tzv. práčky plynov vo veľkokapacitnej čistiarni odpadových vôd v ružomberskej mestskej časti Hrboltová zatiaľ plní očakávania prevádzkovateľa, celulózo-papierenského podniku Mondi SCP, na zníženie emisií znečisťujúcich látok z biofiltra.
Nové zariadenie funguje v súčasnosti v testovacej prevádzke, podľa predbežných výpočtov by malo dosiahnuť zníženie emisií čpavku približne o 80 percent a sírnych zlúčenín o 30 až 50 percent. Citeľne by sa to malo prejaviť v ďalšom znížení nepríjemného zápachu a jeho výskyt by mal byť oveľa zriedkavejší.
„V minulosti sme prekryli vstupnú časť čistiarne odpadových vôd. Táto vzdušnina je odsávaná do biofiltra. V snahe naďalej zefektívňovať proces čistenia odsávanej vzdušniny sme pristúpili k ďalšej významnej investícii – inštalácii práčky plynov. Jej vplyv je merateľný, výsledok bude predmetom vyhodnotenia skúšobnej prevádzky,“ povedal pre TASR Peter Baláž, riaditeľ regenerácie, energetiky a obslužných činností Mondi SCP.
Podnik v priebehu rokov neustále zvyšuje výrobu, záťaž na životné prostredie je však podľa jeho predstaviteľov stále nižšia, keďže súčasťou rozširovania výroby je vždy modernizácia technológií. „Kvalita vody sa výrazne zlepšila. Zažil som Váh ako spenenú, špinavú stoku bez rýb. Bol to stupeň čistoty vody štyri až päť. Dnes je to prvý až druhý stupeň. Do rieky sa vrátil lipeň, losos či pstruh,“ skonštatoval zástupca primátora Ružomberka Michal Slašťan.
Čistiareň odpadových vôd funguje v Hrboltovej už 35 rokov. V dobe pred jej výstavbou boli odpadové vody z Ružomberka a okolia priamo vypúšťané do Váhu či Revúcej, čo malo za následok zlú kvalitu vody. V roku 1999 prešla prevádzka čistiarne pod Mondi SCP. Odvtedy podnik do jej modernizácie investoval približne 12 miliónov eur. V súčasnosti v čistiarni prebieha zvyšovanie kapacity aerácie, tiež rozširovanie a modernizácia čerpania vratného kalu. Ďalšie investície by mali opäť prispieť k zníženiu zápachu šíriaceho sa z čistiarne.

Súvisiace články

Aktuálne správy