V súkromnom sektore USA v apríli pribudlo 177 tisíc miest

Najviac pracovných pozícií minulý mesiac vzniklo v sektore služieb, v priemysle sa vytvorilo iba 11 tis. nových pozícii a stavebné firmy 2 tis. miest zrušili.

Americkí súkromní zamestnávatelia v apríli vytvorili 177 tis. nových pracovných pozícií. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti ADP, ktorého výsledky zverejnila v stredu. Takýto silný rast počtu nových pracovných miest naznačuje, že ekonomika USA stále expanduje napriek nedávnym náznakom spomalenia. Najviac pracovných pozícii v apríli pribudlo v sektore služieb, v priemysle sa vytvorilo iba 11 tis. nových miest a stavebné firmy 2 tis. miest zrušili.

Správa spoločnosti ADP je v súlade s predpoveďami ekonómov. Očakávajú totiž, že vládna správa o tvorbe nových pracovných miest, ktorú zverejnia v piatok, ukáže, že v ekonomike USA v apríli vzniklo 185 tis. nových pozícií. Ekonómovia zároveň odhadujú, že miera nezamestnanosti v krajine minulý mesiac stúpla na 4,6 percenta z úrovne 4,5 percenta. Údaje firmy ADP pokrývajú iba súkromný sektor a často sa líšia od oficiálnych údajov.

Súvisiace články

Aktuálne správy