V prvých troch mesiacoch boli vyhlásené súťaže na práce za 807 mil. eur

Od januára do marca tohto roka vyhlásili investori na Slovensku 601 verejných obstarávaní na stavebné práce za 807 miliónov eur. V medziročnom porovnaní to síce predstavuje dvojtretinový pokles počtu, zároveň však ide o dvojpätinový nárast ich hodnoty. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
V marci vypísali verejní obstarávatelia 380 tendrov na stavebné práce v celkovej hodnote 209 miliónov eur. Ich počet sa tak medziročne znížil o 21,2 % a objem klesol o 19,9 %. Najväčšie obstarávanie tohto mesiaca za takmer 18 miliónov eur vyhlásil Trenčiansky samosprávny kraj, a to na súvislé opravy ciest druhej a tretej triedy.
V prvom štvrťroku sa vo vestníku verejného obstarávania objavilo celkovo 601 súťaží v sume 807 miliónov eur. Počet vyhlásených tendrov síce medziročne klesol o 68,9 %, z hľadiska ich objemu však ide o 42,2-% nárast.
Medziročné porovnanie pritom výrazne ovplyvnila veľká zákazka Železníc SR z januára na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR v hodnote 518 miliónov eur. Po jej odčítaní by vyšiel medziročný pokles hodnoty vyhlásených verejných obstarávaní o 11,5 %.
Počas prvého štvrťroka investori ukončili a konkrétnym dodávateľom zadali 135 verejných obstarávaní na stavebné práce v sume 111 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu vlaňajška ide o štvorpätinový (83,1 %) pokles počtu ukončených súťaží a dvojtretinové (65,5 %) zníženie ich objemu. Z hľadiska počtu zákaziek je to pritom päťročné a z pohľadu hodnoty investícií štvorročné minimum.

Súvisiace články

Aktuálne správy