KDH chce zrušiť podporu ťažby domáceho uhlia

Podľa podpredsedu KDH Pavla Zajaca by sa mala z vybraných peňazí od spotrebiteľov elektriny radšej podporiť výstavba rýchlostnej cesty R2 medzi Prievidzou a Žiarom nad Hronom.

Kresťanskí demokrati sú za zrušenie podpory ťažby domáceho hnedého uhlia, ktoré slúži na výrobu elektriny v Elektrárňach Nováky. „Vyzývame vládu, aby v čo najkratšom čase pripravila cestovnú mapu k zastaveniu podpory výroby elektriny z hnedého uhlia v Elektrárňach Nováky,“ povedal na utorňajšej tlačovej besede podpredseda KDH Pavol Zajac.

Podľa neho by sa mali peniaze určené na podporu výroby elektriny z doma vyťaženého uhlia použiť na výstavbu rýchlostnej cesty R2 medzi Prievidzou a Žiarom nad Hronom. „Náklady na výstavbu tejto cesty sú na úrovni štvorročnej dotácie, ktorú všetci dávame na podporu výrobu elektriny z hnedého uhlia,“ uvádza Zajac, podľa ktorého výstavbou spomínanej rýchlostnej cesty sa viac podporí celý región Hornej Nitry.

Na podporu ťažby uhlia všetci odberatelia elektriny ročne zaplatia vo svojich faktúrach zhruba 95 miliónov eur. Podporovať výrobu elektriny z uhlia by sme mali podľa ostatného rozhodnutia ministerstva hospodárstva do konca roka 2030.

Súvisiace články

Aktuálne správy