USA uvalia na dovoz stavebného dreva z Kanady 20-percentné clo

Spor o dovoz stavebného dreva dlhodobo zaťažuje obchodné vzťahy medzi USA a Kanadou.

Administratíva prezidenta Donalda Trumpa v pondelok uvalila 20-percentné clo na dovoz mäkkého stavebného dreva z Kanady. Vyostrila tým obchodný spor, ktorý dlhodobo zaťažuje vzťahy medzi dvoma susednými krajinami. Prezident rozhodnutie oznámil v Bielom dome počas stretnutia so zástupcami konzervatívnych médií.

“Zavedieme daň 20 % na mäkké stavebné drevo, clo na stavebné drevo, ktoré prichádza do USA z Kanady,” citoval Trumpa korešpondent portálu Breitbart News Charlie Spiering. Federálne ministerstvo obchodu následne uviedlo, že na dovozy mäkkého stavebného dreva z Kanady predbežne uvalí clá v rozpätí 3 až 24 %, ktoré sa v priemere budú pohybovať okolo hodnoty 20 %.

Kanada opatrenie odmietla ako neférové a neprimerané. “Kanadská vláda ostro nesúhlasí s rozhodnutím amerického ministerstva obchodu zaviesť neférové a trestajúce clo,” uviedli v spoločnom vyhlásení minister prírodných zdrojov Jim Carr a ministerka zahraničných vecí Chrystia Freelandová. Rozhodnutie podľa nich poškodí americké rodiny, ktorým sa zvýšia náklady na stavbu a rekonštrukciu domov. Vláda je tiež pripravená chrániť záujmy svojho drevárskeho priemyslu aj súdnou cestou. Podľa údajov federálneho ministerstva obchodu sa v roku 2016 do USA z Kanady doviezlo mäkké stavebné drevo v hodnote 5,66 mld. USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy