Počet nových nezamestnaných Američanov stúpol

Minulý týždeň sa počet nových žiadateľov o podporu v nezamestnanosti v USA zvýšil o 10 tis. na 244 tis., ale štvortýždňový priemerný počet klesol o 4 250 na 243 tisíc.

Počet nových nezamestnaných v USA, ktorí požiadali o štátnu podporu, minulý týždeň stúpol, ale zostal na nízkej úrovni. Počet nových žiadateľov o dávky v nezamestnanosti v krajine vzrástol o 10 tis. na sezónne upravených 244 tis., informovalo vo štvrtok americké ministerstvo práce. Pod hranicou 300 tis. je počet nových žiadateľov už 111 týždňov, čo je najdlhšie obdobie od roku 1970.

Štvortýždňový priemerný počet nových nezamestnaných sa znížil o 4 250 na 243 tisíc. Tieto údaje sú ďalším dôkazom toho, že trh práce v USA je v dobrom stave, hoci americká ekonomika rastie pomalým tempom. Zamestnávatelia v prvom kvartáli tohto roka vytvárali mesačne v priemere 175 tis. nových pracovných miest a miera nezamestnanosti klesla na 4,5 percenta, čiže na najnižšiu úroveň za takmer desaťročie.

Mnohí ekonómovia odhadujú, že americké hospodárstvo v prvom štvrťroku medziročne posilnilo iba o 1 percento, alebo aj menej výrazne. Zdá sa totiž, že spotrebitelia znížili výdavky po ich výraznom raste v štvrtom kvartáli vlaňajška. Analytici však predpovedajú, že hospodársky rast USA by mal v priebehu apríla až júna ožiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy