Umenie zachytiť trend: 7 znakov medvedieho trhu

, USA Today Foto: thinkstock

Medvedí trend sa skôr či neskôr dostaví. Môže to byť už čoskoro, alebo sa ešte nejaký ten čas budeme tváriť, že je všetko v pohode, a užívať si rastový trend. Trhový historik upozorňuje na sedem signálov, ktoré môžu naznačovať blížiaci sa obrat. Kedy musíme byť pripravení na nepríjemnosti?

Samotné označenie býčí a medvedí trh je skôr slovným pohladením na inak technicky nudných trhoch. Dôležitá je podstata, ktorú pojmy vyjadrujú. Konkrétne ide o cenový trend, ktorý má buď stúpajúcu tendenciu, býčí trh, alebo klesajúcu tendenciu medvedí trh.

Trend je pre obchodníka jeden z najdôležitejších pojmov. Trend je tvoj priateľ, poučka, ktorá nevyjadruje nič iné, než skutočnosť, že najprofitabilnejšie obchodné stratégie vychádzajú z tých, ktoré nasledujú trend. Pokiaľ ide obchodník s trendom, zarába. Pokiaľ ide proti trendu, prerába.

Čím dlhší je trend, tým väčšiu má šancu obchodník zarobiť. Niektoré trendy môžu trvať aj niekoľko mesiacov až rokov a množstvo obchodníkov v takýchto trendoch zostáva až do samotného konca, lebo každý pohyb jeho smerom mu prináša ďalšie a ďalšie zisky.

Vznik medvedieho trhu býva zvyčajne spôsobený vstupom ekonomiky do recesie, náhlym skokovým zvýšením inflácie, napríklad ropným šokom v 70-tych rokoch, alebo aj zvyšovaním nezamestnanosti a dlhodobou ekonomickou stagnáciou. Silnejšie medvedie trhy bývajú často spustené výrazným náhlym pádom, prípadne sériou pádov akcií, počas ktorých trhový index stratí viac než 5 % svojej hodnoty. Tie spôsobia na trhu paniku a negatívne ovplyvnia očakávania investorov. Často zvykne byť príčinou pre vznik medvedieho trhu aj prasknutie existujúcej cenovej bubliny. Za ostatných 60 rokov sa na trhu objavilo zhruba 10 období medvedieho trhu, pričom najsilnejší medvedí trh v tomto období nastal v rokoch 2007-2009.

Podľa Wall Street síce býčie trhy neumierajú na starobu, ale po viac ako ôsmich rokoch by obrat trendu na americkom akciovom trhu asi nemal nikoho prekvapiť. Nikto presne nevie, kedy medveď udrie naplno, ale James Stack zo spoločnosti Invest Research označil sedem varovných signálov, ktoré by nemali uniknúť pozornosti investorov.

1. Extrémny optimizmus
Čím väčší je optimizmus, pocit istoty a býčia nálada, tým sú trhy rizikovejšie. "Medvedie trendy dosahujú dna v obdobiach najväčšej depresie a skazy, býky sú zase na vrchole v časoch najväčšieho optimizmu," tvrdí Stack. Extrémny optimizmus je cítiť najmä v médiách, kde sa to začína hemžiť titulkami typu "Ďalšia zastávka pre Dow: 30 000 bodov", alebo dokonca špekuláciami o tom, kedy index Dow dosiahne 100 000 bodov. Ďalším znakom sú minimálne hodnoty indexu VIX, čo znamená, že na trhu nie je žiadna volatilita ani strach, ďalej vysoká spotrebiteľská dôvera, séria rekordov na akciových indexoch a v neposlednom rade tiež vysoké ocenenie akcií, kedy je P/E vysoko nad priemerom. Extrémny optimizmus, na rozdiel od ďalších bodov, možno celkom jasne identifikovať už dnes.

2. Rýchly rast nákladov na kapitál
Býk na akciovom trhu je poháňaný, okrem iného, nízkymi úrokovými sadzbami. Americký Fed však už začal so zvyšovaním úrokov a mieni v ňom pokračovať. V minulosti dochádzalo k chaosu na trhoch aj kvôli tomu, že úroky narástli príliš rýchlo. Vysoké sadzby majú negatívny vplyv tak na ziskovosť firiem, ako aj na dostupnosť peňazí a spotrebiteľské výdavky, čo sa odráža na akciových trhoch.

3. Zvýšené riziko recesie
"Medvedí trh a recesia idú ruka v ruke," hovorí Stack. Sedem z ostatných ôsmich zostupných trendov bolo sprevádzaných ekonomickou kontrakciou, ktorá má všeobecne negatívny vplyv na zamestnanosť, spotrebiteľské výdavky aj zisky firiem. Pokiaľ dochádza k spomaľovaniu rastu HDP a výroba aj služby zaostávajú, je dobré mať sa na pozore.

4. Klesajúca spotrebiteľská dôvera
Spotreba predstavuje zhruba dve tretiny americkej ekonomickej aktivity. Akékoľvek známky ochabovania spotreby sú dôvodom k obozretnosti.

5. Ťahúni na akciovom trhu slabnú
Keď začínajú strácať aj ťahúni trhu či tituly citlivé na zmeny v ekonomike, je to signál, že investori strácajú dôveru v rast. Ide väčšinou o akcie zo sektorov, ako sú financie, doprava a tovaru dlhodobej spotreby.

6. Stále menej akcií s dobrou výkonnosťou
Rastový trend ťahaný stále menším počtom titulov je medvedím signálom. K tomu sa môže pridať rastúci počet titulov, ktoré zaznamenávajú denné straty, alebo dokonca dosahujú ročné minimá. "Ide o jeden z najspoľahlivejších medvedích signálov," vysvetľuje Stack.

7. Veľká časť akciových titulov klesá
Keď počet akcií prepadnutých na ročné minimá začne rásť a v prípade, že nové minimá pribúdajú každý deň, ide o signál, že takzvané smart money začínajú opúšťať trh. "Znamená to, že sa investori snažia zúfalo predávať, a to aj za cenu strát," tvrdí Stack.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy