Globálny dopyt po rope má spomaľovať aj v roku 2017

Medzinárodná agentúra pre energetiku znížila svoj odhad tohtoročného rastu dopytu po rope na 1,3 mil. barelov denne (bpd) zo skoršie prognózovaných 1,4 mil. bpd.

Minuloročné spomalenie globálneho dopytu po rope bude mať pokračovanie aj v roku 2017. Uviedla to vo štvrtok Medzinárodná agentúra pre energetiku (IEA). Svoj odhad tohtoročného rastu dopytu znížila na 1,3 mil. barelov denne (bpd) zo skoršie prognózovaných 1,4 mil. bpd. Príčinou spomalenia má byť stagnujúci dopyt v USA, na Blízkom východe, v Rusku a v Indii. Organizácia ďalej očakáva, že produkcia ropy bude tento rok rásť bez ohľadu na záväzok Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) znížiť ťažbu.

Aktuálne obmedzenie, na ktorom sa OPEC a ďalších jedenásť významných producentských krajín vrátane Ruska dohodli v decembri minulého roka, platí do konca júna. Na základe marcovej dohody členských štátov majú experti OPEC tento mesiac zaujať stanovisko, či bude vhodné platnosť dohody posunúť o ďalších šesť mesiacov.

V januári cena ropy Brent, ktorá sa považuje za referenčnú pre obchodovanie na svetových trhoch, vyskočila nad hranicu 57 USD za barel. V posledných týždňoch sú však ceny opäť pod tlakom. Ich ďalšiemu rastu bráni viacero faktorov, napríklad zvýšenie zásob ropy v rámci OPEC alebo stupňovanie ťažby v USA, ku ktorému pristúpili tamojší producenti v reakcii na prechodné zotavenie cien. Vo štvrtok sa ropa Brent obchodovala na úrovni 55,88 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy