Cena americkej ropy za 1. kvartál padla takmer o 6 %

Ceny ropy v piatok (31.3.) stúpli a zakončili týždeň s najvyšším nárastom v tomto roku. Za celý 1. kvartál však cena čierneho zlata padla takmer o 6 %.
Negatívny vplyv na ceny nemala v piatok správa firmy Baker Hughes, ktorá ukázala, že počet aktívnych ropných vrtov v USA sa počas tohto týždňa zvýšil o 10 na 662. To bol už jedenásty týždňový nárast počtu vrtov po sebe. Počet aktívnych ropných vrtov v USA zaznamenal počas uplynulého kvartálu najprudšie zvýšenie od roku 2011.
Dôvodom zdraženia čierneho zlata boli špekulácie, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) predĺži dohodu o obmedzení ťažby, ktorá mala platiť len do polovice roka. Predĺženie o 6 mesiacov verbálne podporil aj Kuvajt. Ďalším pozitívnym faktorom bola správa americkej vlády, že rafinérie v USA zvýšili spracovanie ropy najviac za takmer tri roky. To však nič nezmenilo na fakte, že ropné rezervy v USA sa nachádzajú na rekordnej úrovni.
Cena americkej ropy WTI s májovým kontraktom v piatok stúpla o 15 centov alebo 0,50 % na 50,60 USD (47,33 eura) za barel (159 litrov). To bola jej najvyššia zatváracia cena od 7. marca. Za celý marec americká ropa zlacnela o 6,2 % (najviac od júla 2016) a za 1. kvartál 2017 jej cena padla o 5,8 %, čo bol jej najprudší pokles od konca roka 2015.
Májový kontrakt na severomorskú ropu Brent, ktorý v piatok expiroval, na londýnskej burze ICE v piatok zlacnel o 13 centov na 52,83 USD za barel. Za celý uplynulý týždeň si pripísal 4 %. Aktívnejšie obchodovaný júnový kontrakt v piatok zdražel o 40 centov na 53,53 USD za barel.

Súvisiace články

Aktuálne správy