Medziročná inflácia vo Francúzsku sa v marci spomalila

Spotrebiteľské ceny v krajine v marci podľa predbežného odhadu medziročne celkovo vzrástli o 1,1 %, pričom vo februári sa zvýšili o 1,2 %.

Medziročný rast francúzskych spotrebiteľských cien sa v marci spomalil. Celková hladina spotrebiteľských cien v krajine podľa predbežného odhadu medziročne stúpla o 1,1 percenta po februárovom posilnení o 1,2 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke francúzsky štatistický úrad INSEE. Mierne spomalenie medziročného rastu inflácie je podľa štatistického úradu výsledkom slabšieho rastu cien potravín, energií a služieb.

Potraviny v marci vo Francúzsku podľa predbežného odhadu medziročne zdraželi o 0,8 percenta. Vo februári pritom ich ceny vzrástli o 1,6 percenta. Ceny energií v marci oproti rovnakému mesiacu vlaňajška stúpli o 9,9 percenta po februárovom posilnení o 11,4 percenta. Spomalil sa aj medziročný rast cien služieb. V marci sa medziročne zvýšili o 1 percento. Vo februári bol ich rast na úrovni 1,1 percenta.

Medzimesačný rast celkovej hladiny francúzskych spotrebiteľských cien sa však podľa predbežných údajov výrazne zrýchlil. INSEE odhaduje, že v marci ceny medzimesačne celkovo stúpli o 0,6 percenta po raste o 0,1 percenta vo februári. Po zimných výpredajoch totiž začali rásť ceny priemyselných tovarov a opäť sa zvýšili ceny tabaku.

Súvisiace články

Aktuálne správy