Vidieť nevídané: Za výlet k troskám Titanicu zaplatíte necelých sto tisíc eur

, CNN Foto: TASR/ Michal Svítok

Návštevu miesta, na ktoré sa pozrelo menej ľudí než na vrchol Mount Everestu. To sľubuje britská cestovná kancelária Blue Marble Private. Od roku 2018 plánuje voziť turistov k vraku Titanicu. Hoci výlet to nebude lacný, lístky na prvý ponor v máji budúceho roka sú už vypredané.

Titanic leží zhruba štyri kilometre pod hladinou Atlantiku a turistov by k nemu mala doviezť špeciálne navrhnutá kapsula z titánu a karbónového vlákna. Do nej sa vojde deväť návštevníkov, ktorí by si okrem iného mali počas troch hodín prehliadnuť palubu lode a slávne veľké schodisko.

Išlo by o osemdňový výlet za 105 129 dolárov za osobu. Túto sumu cestovná kancelária údajne zvolila podľa ceny za lístka prvej triedy na palubu slávnej lodi v roku 1912 upravenú o infláciu. A čo dostanete za tieto peniaze? Tri dni sa budete potápať, ponory budú trvať tri hodiny. Budete vidieť nádherný podmorský život počas 90-minútového zostupu. Tri hodiny sú vyhradené na preskúmanie pozostatkov 269 metrov dlhej lode. K dispozícii bude aj možnosť "preskúmať obrovské pole trosiek Titanicu, kde sa nachádzajú mnohé artefakty roztrúsené po dne oceánu, takmer nerušene tu ležia viac ako jedno storočie." Počas ponoru sa využije 3D a 2D sonar na vyhľadávanie obrovských skrutiek a ďalších pamiatok tohto známeho plavidla.

Podľa cestovky sú najbližšie voľné miesta ponúkané na leto 2019. CNN, ktorá na správu upozornila, prijíma rezervácie na cesty k Titaniku aj ďalšia spoločnosť z Los Angeles. Zatiaľ ale nezverejnila ceny ani plán plavby. Slávna loď ale nemusí byť nedostupná ani pre ľudí, ktorí sa potápať nechcú. V Číne vzniká kópia Titaniku v životnej veľkosti, ktorá by mala do detailov pripomínať slávnu predlohu. Jej osud jej zrejme nehrozí, keďže loď bude odstavená vo vodnej nádrži 1200 kilometrov od najbližšieho mora. Medzi reprodukciami pôvodných prvkov Titanicu sa návštevníci môžu tešiť na bazén, tanečnú sálu, divadelné dosky. Replika bude natrvalo zakotvená v nádrži pri rieke Qijiang.

Austrálsky magnát Clive Palmer má ešte ambicióznejšie plány. Chce postaviť repliku lode v mierke jedna k jednej. Naplánované začatie stavby sa z roku 2016odložilo na rok 2018.

Titanic sa potopil na svojej prvej plavbe v apríli 1912 potom, čo narazil na ľadovec v Atlantickom oceáne. Zomrelo vtedy viac ako 1500 ľudí. Dnes, takmer 32 rokov po tom, čo bol objavený vrak, fascinácia jednou z najväčších katastrof 20. storočia pretrváva. Odborníci tvrdia, že by mohlo ísť o jednu z posledných príležitostí na návštevu vraku slávneho parníka. Štúdie z roku 2016 tvrdia, že novo objavené baktérie by mohli postupne zožrať všetko, čo zostalo zo slávneho vraku za 15 až 20 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy