Prémia v automobilke: Každý zamestnanec dostane 9111 eur, vrátane upratovačiek

, DPA;ladepeche.fr;SITA Foto: SITA/AP

Výrobca nemeckých luxusných automobilov Porsche vyplatí svojim zamestnancom za minulý rok odmenu 9111 eur, s odkazom na kultový model 911. Ako informovala agentúra DPA, odmena sa týka všetkých 21 tisíc zamestnancov Porsche v Nemecku - od inžinierov po upratovačky.

Je potrebné povedať, že nemecká značka má veľmi dobré výsledky napriek škandálu dieselových motorov jej materskej spoločnosti. Automobilka Porsche, ktorá je súčasťou koncernu Volkswagen, v minulom roku zvýšila prevádzkový zisk o takmer 14 percent na rekordných 3,9 miliardy eur. Tržby sa jej zvýšili o takmer 14 % na 22,3 miliardy eur.

Odmena v Porsche sa zvyšuje z 8911 eur v predchádzajúcom roku.

Pre porovnanie, Daimler, vlastník značky Mercedes-Benz, sa chystá vyplácať prémiu za rok 2016 130 000 nemeckým zamestnancov spoločnosti vo výške 5400 eur.

Agentúra Reuters upozornila, že Volkswagen otestuje záujem investorov o svoje dlhopisy prvýkrát od septembra 2015, kedy vypukol škandál okolo manipulácie s testami emisií. Na finančných trhoch sa špekulovalo, že Volkswagen by predajom dlhopisov mohol získať až desať miliárd eur. Podľa informácií agentúry Reuters by však mala hodnota novej emisie dosiahnuť len štyri až päť miliárd eur. Automobilka Volkswagen pred vypuknutím škandálu patrila k najčastejším vydavateľom firemných dlhopisov v Európe.

Volkswagen tiež tento rok plánuje návrat na americký dlhopisový trh, povedal dnes investorom správca firemnej pokladnice Jörg Boch. Zároveň investorov varoval, že možno čakať ešte dozvuky emisného škandálu. Investori však predpokladajú, že dopyt po nových dlhopisoch Volkswagenu bude kvôli dlhému výpadku vysoká. Obchodníci predpokladajú, že Volkswagen vydá v rámci emisie viac tranží. Mal by vydať dlhopisy prevažne v eurách, so splatnosťou za dva a štyri roky, 6,5 roka a desať rokov a s rôzne stanovenými kupónmi.

Koncern sa zotavuje z dopadov emisný aféry, keď vlani v septembri priznal, že po celom svete do približne 11 miliónov naftových vozidiel inštaloval podvodný softvér, ktorý umožňoval v testoch vykázať výrazne nižšie emisie oxidov dusíka než v skutočnosti. Automobilka súhlasila s pokutou 4,3 miliardy dolárov.

Kia Motors Slovakia plánuje zvýšiť zamestnancom mzdy o sto eur

Automobilka navrhuje od 1. apríla pre výrobných zamestnancov zvýšiť základné mzdy aj príplatok za prácu v noci. Na základe predloženej ponuky by sa základná mzda zamestnancov od 1. apríla zvýšila o 50 eur alebo 60 eur, v závislosti od platových tried. Žilinská automobilka navrhuje aj dvojnásobné navýšenie príplatku za prácu v noci na 1,48 eura za hodinu. Zdvojnásobením nočného príplatku vzrastie každému výrobnému zamestnancovi mesačná mzda o ďalších 40 eur. Dôvodom je podľa spoločnosti náročnosť nočnej práce, na čo poukazujú samostatní zamestnanci. V konečnom dôsledku by si zamestnanci závodu mohli mesačne polepšiť od 90 do 100 eur.

Ako automobilka ďalej uviedla, zvýšenie základnej mzdy bude mať pozitívny dopad aj na výšku variabilnej zložky mzdy, motivačných bonusov, letného a vianočných bonusov, čím mesačný príjem výrobných zamestnancov vzrastie celkovo od 104 až do 117 eur. Tento dopad prevyšuje aj aktuálnu požiadavku odborovej organizácie. Konečnú ponuku spoločnosť predstaví zamestnancom vo štvrtok. "K uvedenému kroku pristúpila spoločnosť z dôvodu, že platnosť mzdovej časti kolektívnej zmluvy má byť účinná od 1. apríla tohto roku. Keďže zástupcovia odborovej organizácie naďalej trvajú iba na navýšení základnej mzdy, spoločnosť považuje takéto konanie za nekonštruktívne a v konečnom dôsledku aj v rozpore so záujmami samotných zamestnancov,“ skonštatoval hovorca spoločnosť Kia Motors Slovakia Jozef Bačé, pričom podľa jeho slov spoločnosť verí, že k danému návrhu sa v najbližších dňoch pozitívne vyjadria aj zástupcovia odborovej organizácie.

 

Súvisiace články

Aktuálne správy