Investori vyhlásili v januári 251 verejných obstarávaní za 610 mil. eur

V prvom mesiaci tohto roka vyhlásili investori na Slovensku 251 verejných obstarávaní v celkovej hodnote 610 miliónov eur. Je to vôbec najnižší počet vyhlásených súťaží a zároveň najväčší januárový objem investícií za posledných päť rokov. Vyplýva to z najnovšej analýzy spoločnosti CEEC Research na základe údajov Úradu pre verejné obstarávanie.
V januári vypísali verejní obstarávatelia celkovo 251 tendrov za 610 miliónov eur. V medziročnom porovnaní to síce predstavuje trojštvrtinový (75,3 %) pokles ich počtu, ale zároveň pätinový (21,4 %) nárast objemu. Podľa analýzy tak ide o päťročné januárové minimum počtu vyhlásených obstarávaní spoločne s päťročným maximom z hľadiska ich objemu v prvom mesiaci roka.
Najväčšie januárové verejné obstarávanie v hodnote 305 miliónov eur vyhlásili Železnice Slovenskej republiky, a to na modernizáciu železničnej trate Devínska Nová Ves – štátna hranica SR/ČR.
Riaditeľ spoločnosti Hochtief SK Miroslav Beka upozornil, že pokles verejných investícií nie je dobrou správou pre slovenskú ekonomiku a stavebníctvo. Verejné investície sú totiž jednou z kľúčových zložiek tvorby hrubého domáceho produktu (HDP).
„Pokiaľ v tejto oblasti nedôjde k zlepšeniu, bude to mať negatívny vplyv na vývoj ekonomiky, zamestnanosti, a tým nepriamo aj výšku domácej spotreby. Sektor stavebníctva, ktorý je vo veľkej miere viazaný na verejné investície, bude mať značné problémy udržať stavebné spoločnosti v takej kondícii, aby boli pripravené zvládať náročné potenciálne infraštruktúrne projekty,“ domnieva sa Beka.
Ukončených a zadaných konkrétnym firmám bolo v januári 102 verejných obstarávaní v sume 82 miliónov eur. Oproti rovnakému obdobiu minulého roka to predstavuje trojpätinový (61,7 %) pokles ich počtu a zároveň trojštvrtinový (74,1 %) pokles objemu. Aj tu ide o vôbec najnižšie januárové hodnoty za posledných päť rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy