Stavebná produkcia v Európskej únii v januári oslabila

Medzimesačne januárová stavebná výroba v EÚ klesla o 1,5 % a medziročne o 3,3 %. Slovenské stavebníctvo medzimesačne stúplo o 3,3 %, ale medziročne sa zmenšilo o 17,2 %.

Sezónne upravená stavebná produkcia eurozóny v januári medzimesačne oslabila o 2,3 percenta a v rámci celej 28-člennej Európskej únie sa zmenšila o 1,5 percenta. Medziročne januárová stavebná výroba v eurozóne klesla o 6,2 percenta a v rámci celej EÚ oslabila o 3,3 percenta. Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat.

Slovenské stavebníctvo sa v januári medzimesačne vyvíjalo lepšie ako priemer za celú eurozónu aj za celú EÚ. Oproti decembru posilnilo o 3,3 percenta, čo bol tretí najlepší rast v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii. Medziročný pokles slovenskej stavebnej produkcie však bol výraznejší ako priemer za celú eurozónu aj celú EÚ. Oproti januáru minulého roka totiž kleslo o 17,2 percenta, čo bol v rámci krajín, z ktorých boli údaje k dispozícii, druhý najväčší pokles.

Medzimesačne stavebníctvo najviac oslabilo v Slovinsku (-12,3 %), Belgicku (-4,6 %), Španielsku (-3,8 %) a vo Francúzsku (-3,5 %). Najviac sa stavebná výroba medzimesačne zväčšila v Rumunsku (5,1 %) a v Maďarsku (4,6 %).  Medziročne najviac oslabilo  stavebníctvo v Belgicku (-18 %) a najvýraznejší rast evidovalo v Maďarsku (18,3 %) a vo Švédsku (10 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy