Taliansky zahraničný obchod v januári skončil v deficite 0,6 mld. eur

V obchode so štátmi Európskej únie krajina v januári dosiahla obchodný prebytok 0,3 mld. eur, ale v obchode s krajinami mimo EÚ evidovala schodok 0,9 mld. eur.

Zahraničný obchod Talianska v januári vykázal deficit v sume 0,6 mld. eur, pričom v obchode so štátmi EÚ krajina dosiahla prebytok 0,3 mld. eur, ale v obchode s krajinami mimo únie evidovala schodok 0,9 mld. eur. Taliansky export v januári podľa sezónne upravených údajov medzimesačne posilnil o 0,5 percenta a import oslabil o 0,2 percenta. Vývoz na trhy mimo Európskej únie sa zvýšil o 2,8 percenta a export na trhy krajín EÚ klesol o 1,3 percenta. Dovoz z členských krajín EÚ sa zvýšil o 1,7 percenta, ale import z krajín mimo EÚ oslabil o 1,5 percenta. Informoval o tom v piatok na svojej internetovej stránke taliansky štatistický úrad ISTAT.

Medziročne sa januárový taliansky export zväčšil o 13,3 percenta a import posilnil o 15,5 percenta. Vývoz na trhy štátov mimo EÚ stúpol o 19,7 percenta a na trhy EÚ o 9 percent. Taliansky januárový dovoz z krajín mimo EÚ medziročne vzrástol o 22,3 percenta a zo štátov EÚ o 10,6 percenta. Talianske dovozné ceny v januári medzimesačne celkovo stúpli o 0,2 percenta. Ceny dovozu z členských krajín eurozóny sa zvýšili o 0,1 percenta a ceny importu z krajín mimo eurozóny medzimesačne posilnili o 0,3 percenta.

Súvisiace články

Aktuálne správy