Francúzska ekonomika bude v 2. kvartáli rásť rýchlejšie

Francúzska ekonomika by mala v 2. kvartáli tohto roka rásť rýchlejšie, než sa doteraz očakávalo. Francúzsky štatistický úrad Insee aktualizoval svoju prognózu rastu a v 2.

Francúzska ekonomika by mala v 2. kvartáli tohto roka rásť rýchlejšie, než sa doteraz očakávalo.
Francúzsky štatistický úrad Insee aktualizoval svoju prognózu rastu a v 2. kvartáli počíta so zvýšením hrubého domáceho produktu (HDP) o 0,5 % a nie o 0,4 %, ako predpovedal v decembri. Štatistici nechali rastový výhľad pre 1. štvrťrok nezmenený. V prvých troch mesiacoch očakávajú expanziu o 0,3 %.
Vyhliadky firiem sa výrazne zlepšili, čo znamená, že zrejme zvýšia investície, uviedol Insee. Navyše export by si mal udržať dynamiku z konca vlaňajška a negatívny príspevok zahraničného obchodu k HDP by mal byť nižší než v roku 2016.
Kúpna sila Francúzov sa znížila. Dôvodom je zrýchlenie inflácie. To podľa Insee povedie k poklesu spotreby domácností, ktoré si tiež budú o niečo menej sporiť.
Insee počíta v tomto roku s nárastom HDP o 1,1 %.
Tempo rastu ekonomiky a opatrenia na podporu zamestnanosti podporia tvorbu pracovných miest a miera nezamestnanosti by do polovice tohto roka mala mierne klesnúť na 9,8 % z 10 % na konci vlaňajška.

Súvisiace články

Aktuálne správy