Investičný guru varuje: Sledujme kroky ECB a BoJ, môžu vyvolať dlhopisové peklo

, CNBC Foto: YT/InfyFilms

Kým Federálny rezervný systém už postupne zvyšuje úrokové sadzby v USA, kroky ostatných dvoch centrálnych bánk sú vlastne tá najdôležitejšia vec, na ktorú by sme sa mali práve teraz zamerať. Myslí si to investičný guru Bill Gross.

Upozorňuje pritom na katastrofu na trhu s dlhopismi. To preto, že menová politika v Európe i Japonsku je príčinou, prečo sa pozornosť medzinárodných investorov upriamuje na americké dlhopisy, vysvetlil pre televíziu CNBC.

Európska centrálna banka v súčasnosti nakupuje mesačne dlhopisy v objeme 80 miliárd eur, 10-ročné japonské vládne dlhopisy sú fixované na nulu až 10 bázických bodov, povedal Gross. "Raz sa Draghi rozhodne pre tapering, čo sa ale pravdepodobne neudeje v najbližších niekoľkých mesiacoch, ale v momente ak sa k tomuto kroku odhodlá, a ECB zníži objem výkupu z 80 miliárd za mesiac, a keď sa v Japonsku splatnosti výnosov posunú, potom môže nastať peklo na dlhopisovom trhu v globálnom meradle," povedal Gross.

Gross verí, že trhy sa nakoniec uzdravia, pretože vyhlásenie Fedu bolo o niečo menej jastrabovité než niektorí očakávali. V skutočnosti si myslí, že hlava FEDu je v podstate srdcom skôr holubica. "Ona sa obáva, že trhy a ceny aktív sú v útlme a v niektorých prípadoch ide o významné poklesy. Nie však čierne labute, možno šedé. Chce postupné zvyšovanie, aby si to trhy všimli," povedal.

Gross neočakáva príliš veľké zmeny po tom, čo prezident Donald Trump vymenuje nového človeka do čela centrálnej banky. Yellenovej funkčné obdobie ako predsedkyni vyprší na konci januára 2018. "Je tu tendencia, že prezident vždy vyberie holubičích členov,  táto politika má za cieľ udržať ekonomický cyklus do najbližších volieb. Budeme musieť sledovať schôdzky, ale ja si myslím, že tu budeme mať viac holubičí ton, než jastrabí v najbližších 12 mesiacoch."

Súvisiace články

Aktuálne správy