Zásoby ropy v USA klesli, cena Brentu sa zvýšila nad 51 USD za barel

Ceny ropy vzrástli o viac než 1 %, keď ich podporila správa z amerického ministerstva energetiky o nečakanom poklese zásob komodity v Spojených štátoch. Okrem toho ceny ropy nahor posunuli údaje Medzinárodnej agentúry pre energiu (IEA), podľa ktorých v prípade, že Organizácia krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) bude pokračovať v dohodnutom znižovaní produkcie, vznikne na trhu už v 1. polroku tohto roka deficit.
Ministerstvo energetiky USA oznámilo, že zásoby ropy v USA klesli v týždni do 10. marca o 237.000 barelov (1 barel = 159 litrov), čo znamená prvý týždenný pokles za posledných 10 týždňov. Ekonómovia pritom očakávali rast, a to o 3,7 milióna barelov.
Navyše, IEA oznámila, že svetové zásoby ropy síce v januári vzrástli, prvýkrát za pol roka, ale ak krajiny OPEC budú pokračovať v znižovaní produkcie, na trhu by sa už v 1. polroku tohto roka mohol vytvoriť schodok v objeme zhruba 500.000 barelov denne. „Tým, ktorí čakajú na vybalansovanie trhu, odkazujeme, aby boli trpezliví a nervy držali na uzde,“ oznámila IEA v pravidelnej mesačnej správe.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v máji vzrástla do 18.52 h SEČ o 54 centov (1,06 %) na 51,46 USD (48,45 eura) za barel. Cena americkej ľahkej ropy WTI s aprílovým kontraktom dosiahla 48,45 USD za barel. Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená rast o 73 centov (1,53 %).

Súvisiace články

Aktuálne správy