ECB stále nevidí dôvod na ukončenie extrémne uvoľnenej menovej politiky

Motorom inflácie v eurozóne sú aktuálne ceny energií a potravín a základné inflačné tlaky zostávajú utlmené. To znamená, že neexistuje potreba zmeniť aktuálne nastavenie menovej politiky, uviedol člen Výkonnej rady Európskej centrálnej banky (ECB) Peter Praet.
„Ak odhliadneme od aktuálnej volatility, inflačný výhľad v tejto chvíli nie je dôvodom na prehodnotenie terajšieho nastavenia menovej politiky,“ uviedol Praet na konferencii skupiny G20 vo Frankfurte nad Mohanom.
Aktuálne indikátory signalizujú, že cyklické oživovanie zrejme získava na sile aj napriek rizikám, medzi ktoré patrí napríklad zvýšená politická neistota. „Zotavovanie, ktoré podporuje menová politika, bude zrejme pokračovať a sme optimistickejší ohľadom budúceho výhľadu,“ uviedol Praet.
Dodal, že ECB v súčasnosti nerobí starosti, že by sa eurozóna dostala do deflácie. „Zároveň sa však oživenie ešte musí prejaviť v trvalom a samostatnom zrýchľovaní inflácie.“
Nevyužité kapacity majú stále negatívny vplyv na vývoj miezd a tvorbu cien a spôsobujú, že základné inflačné tlaky sú naďalej slabé. ECB, ako upozornil Praet, nebude reagovať na dočasné fluktuácie. Zdôraznil tiež, že inflačná dynamika je naďalej závislá od vysokej miery monetárnej akomodácie.

Súvisiace články

Aktuálne správy