Európska komisia schválila plán AT&T na prevzatie spoločnosti Time Warner za 85 mld. USD

Podľa Bruselu fúzia neohrozí hospodársku súťaž, keďže aktivity oboch firiem sa na európskom trhu neprekrývajú.

BRUSEL 15. marca (SITA, AP) – Európska komisia (EK) v stredu schválila plán na prevzatie mediálnej spoločnosti Time Warner americkým telekomunikačným gigantom AT&T. Podmienky transakcie v hodnote 85 mld. USD podľa Bruselu neporušujú európske pravidlá v oblasti ochrany hospodárskej súťaže. Na trhoch Európskeho hospodárskeho priestoru, kam patrí 28 členských štátov EÚ a ďalšie tri krajiny, sa aktivity firiem neprekrývajú, konštatovala komisia.   

Dohodu o prevzatí spoločnosti Time Warner koncernom AT&T schválili vlani v októbri predstavenstvá oboch firiem. Akvizíciou v hodnote 85 mld. USD sa spojí telekomunikačný gigant so spoločnosťou vlastniacou televízne stanice HBO a CNN. Dohoda si ešte vyžaduje schválenie zo strany regulačných úradov v USA.

Time Warner Inc má približne 49-percentný podiel na hlasovacích právach v Central European Media Enterprises (CME), ktorá prevádzkuje televízne stanice v šiestich krajinách strednej a východnej Európy. Spoločnosť v júli 2007 odkúpila 20 % v TV Markíza od spoločnosti Media Invest, spol. s r. o. CME informovala, že touto transakciou sa stala 100-percentným vlastníkom spoločnosti Markíza – Slovakia, spol. s r. o. ktorá je prevádzkovateľom licencie na vysielanie TV Markíza.

Súvisiace články

Aktuálne správy