Merkelová: Globalizácia musí byť prínosom pre všetkých

, World Economic Forum Foto: TASR/AP

Predsedníctvo skupiny G20, ktorá združuje najväčšie ekonomiky sveta, na konci minulého roka prevzalo Nemecko. Pre Berlín, z tohto pohľadu, rok 2017 rozhodne nebude prechádzkou ružovým sadom.

"Najdôležitejšou úlohou, a to nielen pre Nemecko, je teraz posilniť vnútorné prepojenie svetových regiónov, podporiť a posilniť medzinárodnú spoluprácu a zabezpečiť, aby globalizácia bola prínosom pre všetkých,“ to sú slová nemeckej kancelárky. Angela Merkelová sa ale slovu "protekcionizmus" vyhýba, dobre vie, že práve o neho teraz ide predovšetkým.
 


Tri kroky na záchranu globalizácie:

Chamtivosť musí ustúpiť všeobecným záujmom
Svetoví politickí lídri musia pochopiť, že prínosy globalizácie nemožno vyjadrovať len v peniazoch. Musia mať na pamäti, že medzinárodný obchod nie je len o výmene tovaru a služieb, ale aj o medzinárodných vzťahoch a ich príspevku k politickej stabilite sveta.

Svaly musia uvoľniť miesto dialógu
Politici by si tiež mali uvedomiť, že nezhody a rozpory na poli medzinárodného obchodu a biznisu nemožno riešiť stavbou múrov, či už tých skutočných, alebo len mentálnych. Jednotlivé krajiny spolu musia hovoriť, musia si vysvetľovať svoje postoje, národné záujmy a potreby a nájsť kompromisné riešenie.

Démonizovanie pokroku musí skončiť
Do tretice by politici mali prijať ako fakt to, že pokrok nemožno zastaviť, a preto je zbytočné odmietaním globalizácie a technologických inovácií bojovať za "staré dobré časy". To sa týka nielen zdieľanej ekonomiky, ale napríklad aj rýchleho nástupu robotov na pracovný trh. Niektoré pracovné miesta síce zaniknú, iné ale naopak vzniknú.


Medzinárodný menový fond vidí blízku budúcnosť relatívne priaznivo. Globálny rast by mal zrýchliť podľa januárovej prognózy v tomto roku na 3,4 percenta z vlaňajších 3,1 percenta a v budúcom roku na 3,6 percenta. Podarí sa to predovšetkým v súvislosti s upevňujúcou sa aktivitou vyspelých ekonomík a stabilizáciou na rozvíjajúcich sa trhoch , ktoré boli pod tlakom.

Strednodobý výhľad už ale tak ružovo nevyzerá. Dôvodom je pretrvávajúce dedičstvo finančnej krízy, ale tiež nebezpečenstvo, že strach z negatívnych dôsledkov globalizácie a technologických zmien vyústi v ochranárske opatrenia – s negatívnym dopadom na svetový rast a obchod, varuje MMF.

"Stúpli obavy z nechcených, a často zanedbávaných, vedľajších účinkov globálnej ekonomickej integrácie a technologických zmien na pracovné miesta a distribúciu príjmov vo vyspelých ekonomikách," uvádza MMF v dokumente o "rizikách a vyhliadkach".
"Politické tlaky vedené na zvrátenie týchto trendov by mohli viesť k opatreniam zahľadeným do seba, ktoré narúšajú globálny obchod, poškodzujú rast, bez toho, aby výrazne pomáhala tým, ktorí štrukturálne ekonomické premeny poškodili," píše sa v správe.

Motorom rastu sa má stať medzinárodná spolupráca

Štáty s prebytkami v bilanciách zahraničného obchodu majú spolupracovať s tými, ktoré vykazujú deficity. Tie krajiny, ktoré na to majú priestor, by mali podporiť rast fiškálnymi opatreniami. Výskumy MMF ukazujú, že bránenie nadmernej nerovnosti rastu pomáha, skôr než aby ho brzdilo, napísala na blogu šéfka MMF Christine Lagardeová. V niektorých krajinách by podľa nej mohli pomôcť vyššie  minimálne mzdy. Podporný efekt by mohli mať aj zmeny v daňových režimoch a systéme sociálnej starostlivosti, a to vrátane možnosti progresívnejšieho zdanenia príjmov, napísala Lagardeová, ktorá sa otázke nerovnosti venovala aj na Svetovom ekonomickom fóre v Davose.

 

 

Súvisiace články

Aktuálne správy