Svoje záležitosti si poistenci najlepšie vybavia v príslušnej pobočke SP

Samostatne zárobkovo činné osoby (SZČO), dobrovoľne poistené osoby a osoby, za ktoré platí poistné štát, prislúchajú pobočke podľa miesta ich trvalého pobytu. V prípade zamestnanca a zamestnávateľa príslušnosť pobočky určuje miesto útvaru zamestnávateľa, ktorý vedie evidenciu miezd.
Ak evidenciu miezd vedie iná právnická alebo fyzická osoba, alebo ak útvar, ktorý vedie evidenciu miezd, je mimo územia Slovenskej republiky, príslušnosť pobočky sa určí podľa sídla zamestnávateľa alebo jeho organizačnej zložky. To znamená, že ak má zamestnávateľ sídlo napríklad v Banskej Bystrici a externú mzdovú učtáreň v Bratislave, príslušnou pre zamestnanca a zamestnávateľa je pobočka Sociálnej poisťovne v Banskej Bystrici.
„Sociálna poisťovňa často vyzýva občanov, aby v súvislosti s rýchlejším vybavením svojich záležitostí a povinností voči nej kontaktovali miestne príslušnú pobočku. V praxi sa stáva, že poistenci prídu do ktorejkoľvek pobočky Sociálnej poisťovne a pracovníci ich žiadosť vybaviť nemôžu a nasmerujú ich do inej, príslušnej pobočky, čo predlžuje celkové vybavenie veci,“ upozornil hovorca poisťovne Peter Višváder.
Žiadosť o dávky zo Sociálnej poisťovne si SZČO a dobrovoľne poistená osoba rovnako uplatňuje v pobočke poisťovne príslušnej podľa miesta trvalého pobytu. Zamestnanec si v takejto pobočke uplatňuje nárok na dávky v nezamestnanosti, dôchodkové dávky a úrazovú rentu. O ostatné dávky (garančnú dávku, nemocenské dávky a iné úrazové dávky) zamestnanec žiada v pobočke poisťovne, v ktorej je, respektíve bol registrovaný jeho zamestnávateľ.

Súvisiace články

Aktuálne správy