Inflácia v Španielsku vo februári stagnovala na úrovni 3 %

Medziročná miera inflácie v Španielsku zostala vo februári na januárovej úrovni, ktorá je však najvyššia za viac ako štyri roky. Oznámil to dnes štatistický úrad INE.
Zo spresnených údajov INE vyplýva, že index spotrebiteľských cien v štvrtej, najväčšej ekonomike eurozóny sa vo februári zvýšil medziročne o 3 %, už druhý mesiac po sebe. To je najvyššia miera inflácie od októbra 2012, keď dosiahla 3,5 %. Tento výsledok sa zhoduje s rýchlym odhadom.
V medzimesačnom porovnaní však ceny tovarov a služieb v Španielsku vo februári klesli o 0,4 %, a nie o 0,3 %, ako signalizovali predbežné údaje. Napriek tejto korekcii bolo februárové tempo ich poklesu o niečo miernejšie ako v januári, keď dosiahlo 0,5 %.
Harmonizovaný index spotrebiteľských cien (HICP), ktorý sa v celej Európskej únii určuje podľa jednotnej metodiky, sa v prípade Španielska vo februári zvýšil medziročne o 3 %. To je mierne zrýchlenie, keďže v januári vzrástol o 2,9 %. Medzimesačne HICP klesol o 0,3 % tak, ako naznačil predbežný odhad.

Súvisiace články

Aktuálne správy