Svetový deň práv spotrebiteľov sa sústredil na budovanie digitálneho sveta

Svetová federácia spotrebiteľských združení (Consumers International, CI) v tomto roku zvolila pri príležitosti Svetového dňa práv spotrebiteľov tému: "Budujme digitálny svet, ktorému spotrebitelia môžu dôverovať".

Svetová federácia spotrebiteľských združení (Consumers International, CI) v tomto roku zvolila pri príležitosti Svetového dňa práv spotrebiteľov tému: „Budujme digitálny svet, ktorému spotrebitelia môžu dôverovať“. Svetový deň práv spotrebiteľov, ktorý pripadá na 15. marca, sa stal výrazným podujatím.
Vyše 80 členských asociácií CI vo vyše 60 krajinách sa reálne zúčastňuje na akciách pripravených pri príležitosti 15. marca.
História tohto svetového dňa hovorí, že práva spotrebiteľov sa spájajú s menom amerického prezidenta Johna F. Kennedyho, ktorý 15. marca 1962 pred členmi Kongresu USA vyhlásil: „Spotrebiteľmi sme my všetci, každý z nás. Je to najväčšia ekonomická sila, ktorá má vplyv na súkromné aj verejné podnikanie, často ju však nikto nechce počúvať.“ Kennedy pred Kongresom formuloval právo na bezpečnosť, informácie, výber a právo byť vypočutý. Od týchto štyroch základných práv sa odvíja ochrana spotrebiteľov na celom svete.
Vďaka nezávislej Svetovej federácie spotrebiteľských združení Consumers International, ktorá zastrešuje vyše 220 spotrebiteľských organizácií zo 120 krajín vrátane Slovenska, sa v roku 1983 pridali k uvedeným štyrom základným ďalšie štyri práva – právo na uspokojenie základných potrieb, právo na nápravu, právo na spotrebiteľské vzdelanie a právo na zdravé životné prostredie – a boli položené základy Svetového dňa práv spotrebiteľov.
V roku 1985 z iniciatívy Medzinárodnej organizácie spotrebiteľských zväzov prijalo Valné zhromaždenie OSN smernice k Svetovému dňu práv spotrebiteľov. Obsahujú principiálne východiská k ôsmim právam spotrebiteľov a zabezpečujú rámec na posilnenie národných politík na ochranu spotrebiteľa.
Spotrebiteľské organizácie žiadajú, aby vlády jednotlivých štátov dali právam spotrebiteľov vysokú prioritu.Zdroje: www.consumersinternational.org, www.unctad.org, www.spotrebitelinfo.sk, www.pravaspotrebitela.sk, www.zss.sk, www.zakonypreludi.sk, www.ochrana-spotrebitela.sk, www.sospotrebitelov.sk, www.noveaspi.sk/

Súvisiace články

Aktuálne správy