Trhu s priemyselnými nehnuteľnosťami v SVE sa darí, rástla výstavba aj prenájom

V roku 2016 sa v strednej a východnej Európe (SVE) prenajalo 5,7 milióna štvorcových metrov (m2) priemyselných priestorov, čo je o štvrtinu viac ako v posledných dvoch rokoch. Informovala o tom dnes realitno-poradenská spoločnosť Cushman & Wakefield.
Momentálne je v SVE dostupných na prenájom celkovo 22 miliónov m2 prvotriednych priemyselných priestorov. Región tak dobieha Nemecko, ktoré disponuje približne 25 miliónmi m2 pri porovnateľnom počte obyvateľov.
Veľký záujem medzi nájomcami bol podľa poradenskej firmy spojený s výraznou výstavbou priestorov, keď na trh s priemyselnými nehnuteľnosťami v Česku, Poľsku, Maďarsku, Rumunsku a na Slovensku pribudlo spolu 2,2 milióna m2.
„Objem novej výstavby v roku 2016 dosiahol podobné čísla ako v rekordných predkrízových rokoch 2007 a 2008, keď sa ročne postavilo 2,5 milióna m2. To znamená, že rok 2016 je tretím najlepším rokom s ohľadom na výstavbu moderných skladových priestorov za posledných 19 rokov,“ upozornila spoločnosť.
Nová priemyselná výstavba sa tradične zameriava na Poľsko s ročným nárastom vyše 1,2 milióna m2 skladov a hál. V Česku sa vlani postavilo takmer 500.000 m2 nových plôch, v Rumunsku necelých 400.000 m2 a v Maďarsku približne 76.000 m2.
Z prenajatých 5,7 milióna m2 tvorí objem prenájmov v Poľsku a Česku bezmála tri štvrtiny celkového dopytu. Kým v ČR sa minulý rok prenajalo 1,4 milióna m2 priestorov, v Poľsku až 3 milióny m2. Rumunsko a Maďarsko tiež zaznamenali historicky najvyšší záujem s viac ako 500.000 m2 prenajatými v každej krajine.
Po troch rokoch poklesu vzrástla v roku 2016 miera neobsadenosti priestorov v SVE o 0,4 % na celkových 6,1 %.
Na Slovensku je podľa údajov Cushman & Wakefield v súčasnosti k dispozícii vyše 1,4 milióna m2 priemyselných priestorov. Ponuka sa vlani rozšírila o viac ako 73.000 m2 novej výstavby a prenajalo sa 330.000 m2. Miera neobsadenosti priestorov dosiahla úroveň 4 %.
Vedúci priemyselného tímu firmy na Slovensku Martin Hudák poukázal na to, že prenajatosť stúpla medziročne dvojnásobne a rovnaký nárast očakáva aj tento rok.
„Dopyty, ktoré momentálne vidíme aj v spojení so spoločnosťou Jaguar Land Rover, začínajú stúpať. Stúpajú nielen na západnom Slovensku, ale niektoré spoločnosti, ktoré nechcú byť až tak blízko, sa už dopytujú viac po strednom a severnom Slovensku,“ uviedol Hudák s tým, že východ krajiny zatiaľ aj pre zlú infraštruktúru zaostáva.

Súvisiace články

Aktuálne správy