Na prelome rokov sa najmenej darilo dlhopisovým fondom

Bratislava 7. januára (TASR) – Na prelome rokov sa z otvorených podielových fondov (OPF) na slovenskom trhu najmenej darilo dlhopisovým. Vyplýva to z údajov Asociácie správcovských spoločností (ASS).

V tejto skupine sa na chvoste umiestnil fond Koruna v správe Prvej penzijnej (PP) so stratou 6,39 %. Naopak, na čele skončil U.S. High Yield Corporate Bond od Pioneer Asset Management s nárastom o 0,32 %. Zo všetkých akciových OPF negatívnu zmenu hodnoty podielu bilancovali len štyri, pričom najhoršie dopadol fond Renta od PP s poklesom o 0,88 %. Najúspešnejšie boli fondy v správe Pioneer Asset Management, keď si Pacific Equity polepšil o 5,32 % a Emerging Market Equity Growth o 4,72 %.

Zo zmiešaných OPF boli stratové tri, najvýraznejšie o 7,72 % spadla hodnota Reštitučného o.p.f. pod správou Prvej penzijnej. Najväčší zisk, 1,58 %, zaznamenal Pioneermix 5 v správe Pioneer Asset Management. V skupine strešných fondov dominoval Modern Times od Volksbanken-KAG (Ľudová banka), ktorý poskočil o 1,67 %. Negatívnu zmenu dosiahli len ČSOB-Konzervatívny 0,22 % a ČSOB-Vyvážený 0,03 %, oba od KBC Master Fund. Najúspešnejšia bola v sledovanom týždni skupina fondov peňažného trhu, kde ani jeden OPF nezaznamenal pokles. Najväčší zisk, 0,79 %, si zapísal Pioneer Funds International Short Term. S nárastom zhodne o 0,13 % ho nasledovali Korunový peňažný a Korunový peňažný dividendový od Tatra Asset Managementu (TAM).

Celkové čisté predaje, teda rozdiel medzi vydanými a vrátenými podielmi, dosiahli na prelome rokov takmer 1,288 miliardy Sk. Najúspešnejšou správcovskou spoločnosťou bol TAM s čistými predajmi 591,583 milióna Sk, nasledovaný Asset Managementom Slovenskej sporiteľne s 280,819 milióna Sk a VÚB Asset Managementom s čistými predajmi v objeme 198,584 milióna Sk.

Súvisiace články

Aktuálne správy