Agentúra Fitch vylepšila výhľad ratingu Chorvátska

Dôvodom zlepšenia výhľadu úverovej spoľahlivosti krajiny je podľa agentúry to, že deficit chorvátskeho rozpočtu sa vlani podľa odhadu zmenšil na 1,8 % hrubého domáceho produktu, pričom sa plánoval schodok 2,6 % HDP.

Medzinárodná ratingová agentúra Fitch zlepšila Chorvátsku výhľad dlhodobého emisného ratingu (IDR) v zahraničnej a domácej mene na stabilný z negatívneho a rating potvrdila na stupni BB. Dôvodom zlepšenia výhľadu úverovej spoľahlivosti krajiny je podľa agentúry to, že deficit chorvátskeho rozpočtu sa v roku 2016 podľa odhadu zmenšil na úroveň 1,8 percenta hrubého domáceho produktu (HDP). Je tak podstatne nižší v porovnaní s pôvodným plánom rozpočtu, ktorý rátal so schodkom 2,6 percenta HDP.
Agentúra Fitch očakáva, že deficit chorvátskeho rozpočtu v prognózovanom horizonte zostane zhruba na úrovni 2 % HDP. Znamená to, že sa udrží tendencia poklesu verejného dlhu krajiny. Okrem toho sa reálny rast chorvátskej ekonomiky zrýchlil a v roku 2016 podľa odhadu dosiahlo tempo rastu hospodárstva úroveň 2,8 percenta. V roku 2015 sa ekonomika krajiny zväčšila o 1,6 percenta.

bn;qq

Súvisiace články

Aktuálne správy