Trhy čakajú na Trumpa

Nový obchodný týždeň začal znova pomaly, keď sa v USA neobchodovalo kvôli oslave dňa Martina Luthera Kinga. V Európe sme sa mnoho makroekonomických dát taktiež nedozvedeli, talianska inflácia rástla na mesačnej báze z -0.1% na 0.4% a splnila tak očakávania analytikov. Na ročnej báze rástla cenová hladina v krajine o 0.5% po predošlom raste o 0.1% pri očakávaniach na úrovni 0.5%. Obchodná bilancia Eurozóny zase vzrástla z 20.1 miliardy na 25.9 miliardy, analytici očakávali nárast na 22 miliárd EUR. Belgická obchodná bilancia vzrástla z 1.49 miliardy EUR na 2.457 miliardy EUR. Ropa veľký denný pohyb nezaznamenala, keď sa ku koncu európskej obchodnej seansy obchodovala o 0.2% nižšie.

Utorok bol plnší na markeokonomické dáta a udalosti ekonomického charakteru, keď sa znova obchodovalo v USA a príhovor mala aj Theresa May, premiérka Veľkej Británie. V Európe sme sa dozvedeli najmä dáta z Veľkej Británie. Na ročnej báze zrýchlila inflácia z 1.2% na 1.6% pri očakávaniach na úrovni 1.4%. Theresa May, britská premiérka, v spomínanom príhovore vysvetľovala detaily plánovaného Brexitu. Zjavne teda pôjde o takzvaný tvrdý Brexit, čo bude znamenať to, že Británia neostane členom jednotného trhu. Libra reagovala na jej slová najvyšším denným rastom od krízy, keď si polepšila skoro o 3%. V USA sme sa dozvedeli len New Yorkský Empire State index výroby, ktorý za január klesol z 7.6 na 6.5 bodu, analytici očakávali nárast na 8.5.

Stred týždňa bol znova bohatý na makroekonomické dáta, v Nemecku boli zverejnené čísla inflácie, ktorá na mesačnej báze vzrástla z 0.1% na 0.7%, v súlade s očakávaniami analytikov. Na ročnej báze zase zrýchlil nárast spotrebiteľských cien z 0.8% na 1.7%, taktiež v súlade s očakávaniami analytikov. Vo Veľkej Británii boli zverejnené dáta z trhu práce, nezamestnanosť v krajine splnila očakávania a stagnovala na úrovni 4.8%. Dozvedeli sme sa aj infláciu za celú eurozónu, ktorá vzrástla na ročnej báze z 0.6% na 1.1% a na mesačnej z –0.1% na 0.5%, v oboch prípadoch v súlade s očakávaniami analytikov. V USA bola taktiež zverejnená inflácia, na ročnej báze zrýchlila z 1.7% na 2.1%, v súlade s očakávaniami. Priemyselná produkcia v krajine vzrástla na mesačnej báze o 0.8% po predošlom poklese o 0.7% a pri očakávaniach na úrovni 0.6%.

Štvrtok bol v Európe nabitý. Európska centrálna banka oznámila ponechanie hlavnej úrokovej miery na úrovni 0,00%. K tomuto oznámeniu ECB pridala aj vyhlásenie o nákupe aktív. Do marca 2017 bude nakupovať aktíva vo výške 80 mld. EUR mesačne. Od apríla do konca roka bude nakupovať mesačne 60 mld. EUR. Obavy z inflačných tlakov šéf ECB M. Draghi komentoval ako potlačené, aj keď dáta na základnú infláciu poukazujú na silnejší rast v 4. kvartáli 2016. V Amerike sme v predposlednom dni v týždni sledovali najmä údaje zo stavebného trhu. Stavebné povolenia na ročnej báze boli vo výške 1,21 milióna oproti predpokladaným 1,22 milióna. Aktuálne začaté stavby v decembri prekonali očakávania, ktoré boli vo výške 1,19 milióna, a sú tak na aktuálnej úrovni 1,23 milióna. Žiadosti o podporu v nezamestnanosti nedosiali očakávania 252 tis. a sú tak na úrovni 234 tis.

Piatok rast HDP Číny dosiahol úroveň 6,8% v 4. kvartáli medziročne oproti očakávanej úrovni 6,7%. Priemyselná produkcia však naopak sklamala a skončila na úrovni 6,0% oproti očakávanému nárastu o 6,1%. Takisto sklamali aj fixné investície ktoré rástli o 8,1% oproti očakávaniam na úrovni 8,3%, čo však zase vyvážili maloobchodné tržby, ktoré vzrástli o 10,9% oproti očakávaným 10,7%. Celkovo tak dáta skončili neutrálne. Nasledovali údaje z Európy a to v podobe nemeckého indexu cien výrobcov, ktorý skončil s konsenzom na úrovni 1,0% na ročnej báze. Sklamanie však prišlo z Veľkej Británie a to v podobe nečakane silného prepadu maloobchodných tržieb. V decembri maloobchodné tržby poklesli oproti minulému mesiacu o 1,9%, pričom sa očakával pokles iba o 0,1%.

Následne údaje zverejnila Kanada a to v pohode CPI ako aj jadrového CPI, ktoré skončili sklamaním. Index spotrebiteľských cien na ročnej báze vzrástol o 1,5% oproti očakávaným 1,7%. Jadrový CPI vzrástol o 1,6% oproti očakávaniam o 1,7%.  Sklamali aj maloobchodné tržby na mesačnej báze a to rastom o 0,2% oproti očakávanému 0,5% nárastu. Jadrové maloobchodné tržby oproti minulému mesiacu  rástli 0,1% čo bolo za očakávaniami na úrovni 0,2%. V USA sme boli svedkami inaugurácie nového amerického prezidenta, ktorá však vzhľadom na všeobecné a viackrát opakované frázy Trumpa trhmi výraznejšie nezahýbala. Okrem toho z USA neboli poskytnuté žiadne významné dáta okrem počtu ropných vrtov, ktoré prudko vzrástli a to takmer o 30 vrtov z minulej úrovne 522 na 551.

Z korporátnych spoločností nás z indexu DAX zaujala spoločnosť Volkswagen, jej akcie rástli tento týždeň o +7,59%, za čo sa podpísalo podozrenie úradov, že automobilky Renault a Fiat Chrysler použili rovnaký software na určovanie emisií ako nedávno VW. Z francúzskeho indexu CAC 40 nás oslovila spoločnosť Kering, ktorá tento týždeň rástla o 7,42%,čo vyvolalo očakávanie silných tržieb spoločnosti za prvý polrok 2017 analytikmi.

Na tento týždeň môžeme očakávať hneď na úvod prejav hlavy Európskej centrálnej banky Mária Draghiho. Z Ameriky na nás zaujímavé makroekonomické dáta nečakajú, len nálady trhu po inaugurácií prezidenta Trumpa. V utorok sa dočkáme rozhodnutia britského najvyššieho súdu o možnosti vlády bez podpory parlamentu spustiť článok 50 Lisabonskej zmluvy a zahájiť tak proces „Brexitu“. V Európe dostaneme len predbežné údaje o indexe nákupných manažérov vo výrobe aj v službách, rovnako tak v Nemecku a Francúzsku. Amerika ponúkne množstvo predaných domov. V strede týždňa sa môžeme tešiť na informáciu o zásobách ropy a sentimente o nemeckom podnikateľskom prostredí.

Súvisiace články

Aktuálne správy