Ceny ropy mierne vzrástli, cena Brentu sa vrátila nad 54 USD/barel

Ceny ropy sa po prepade v predchádzajúci deň vrátili k rastu, keď ich podporili informácie Medzinárodnej agentúry pre energetiku (IEA) o postupnom poklese komerčných zásob v najbohatších štátoch. Tempo rastu ale do veľkej miery obmedzili informácie z USA o zvýšení zásob ropy za minulý týždeň.
IEA vo svojej najnovšej správe uviedla, že aj keď je ešte skoro hodnotiť, či najväčší producenti dodržia prisľúbený rozsah škrtov v produkcii ropy, komerčné zásoby komodity v rozvinutých ekonomikách klesli v novembri už štvrtý mesiac po sebe. Navyše, za december sa očakáva ďalší pokles.
Ceny ropy na tieto informácie zareagovali rastom, rozsah rastu ale ovplyvnila správa z USA, že zásoby ropy v Spojených štátoch minulý týždeň nečakane vzrástli. Navyše sa výraznejšie, než sa očakávalo, zvýšili zásoby benzínu.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s marcovým kontraktom vzrástla do 19.31 h SEČ o 23 centov na 54,15 USD (50,76 eura) za barel. Na záver predchádzajúceho obchodovania zaznamenala pokles o 1,55 USD.
Mierne sa zvýšila aj cena americkej ľahkej ropy WTI s dodávkou vo februári. Dosiahla 51,28 USD/barel, čo predstavuje rast o 20 centov. Na záver predchádzajúceho obchodovania zaznamenala pokles o 1,40 USD.

Súvisiace články

Aktuálne správy