Rezort pôdohospodárstva pripravuje Národný potravinový katalóg

Katalóg má podľa Ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR verejným obstarávateľom, ktorí nakupujú potraviny za štátne financie, ponúkať čerstvé produkty a garantovanými výživovými hodnotami, flexibilné dodávky a primerané ceny.

Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR (MPRV SR) začalo s prípravou Národného potravinového katalógu. Katalóg má podľa hovorcu ministerstva Vladimíra Machalíka verejným obstarávateľom, ktorí nakupujú potraviny za štátne financie, ponúkať čerstvé produkty s garantovanými výživovými hodnotami, flexibilné dodávky a primerané ceny.
„Zvýšenie možností dodávania potravín v regiónoch výraznou mierou prispeje ku skráteniu dodávateľského reťazca, obnove a ozdraveniu dodávateľsko-odberateľských vzťahov a umožní lokálnym producentom potravín a poľnohospodárskych výrobkov uchádzať sa priamo o zákazky z verejných zdrojov. Zároveň zákazníci budú môcť konzumovať kvalitné regionálne potraviny,“ uviedla ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná. MPRV od katalógu očakáva aj zníženú záťaž na životné prostredie, keďže bude zohľadňovať vzdialenosť medzi dodávateľmi v regiónoch, čím sa skrátia logistické trasy.
Národný katalóg bude zostavený z ponuky potravín obstaraných MPRV SR, ktoré sú pre slovenské potravinárstvo a poľnohospodárstvo najvýznamnejšie. Tvoriť ho bude približne tridsať komoditných skupín a 180 podskupín potravinárskych výrobkov. Ide napríklad o kategóriu hydiny, mlieka, vajec, mliečnych a mäsových výrobkov, pekárenských a mlynárenských výrobkov, cukru, medu, nápojov, ovocia a zeleniny v čerstvom a spracovanom stave, tukov a olejov. Aktualizovať sa podľa Machalíka bude na základe mesačných, kvartálnych a ročných termínov. Vyberať si z neho budú môcť školské jedálne v materských, základných a stredných školách, štátne nemocnice, armáda, väznice, policajný zbor či inštitúcie štátnej a verejnej správy.

aj;dn

Súvisiace články

Aktuálne správy