Obchodný schodok Británie v novembri prudko vzrástol

Deficit britského obchodu s tovarom zaznamenal v novembri výraznejší rast, než sa pôvodne očakávalo. Zároveň klesol prebytok v bilancii služieb. Výsledkom je medzimesačný rast celkového obchodného deficitu o takmer 3 miliardy libier.
Ako uviedol britský štatistický úrad, schodok v obchode s tovarom dosiahol v novembri minulého roka 12,2 miliardy libier (14,03 miliardy eur), zatiaľ čo v októbri predstavoval 9,9 miliardy libier. Ekonómovia s rastom počítali, očakávali však, že schodok sa zvýši maximálne na 11,5 miliardy libier.
Pod rast deficitu sa podpísali ako štáty Európskej únie, tak aj krajiny mimo bloku. Schodok britského obchodu s tovarom so štátmi EÚ sa zvýšil zo 7,6 miliardy libier v októbri na 8,6 miliardy libier a s krajinami mimo EÚ z 2,1 miliardy na 3,6 miliardy libier.
Zároveň klesol prebytok v bilancii služieb. Ten dosiahol v novembri 8 miliárd libier, zatiaľ čo v predchádzajúcom mesiaci predstavoval 8,3 miliardy libier.
Výsledkom je výrazný rast celkového obchodného deficitu Británie za mesiac november. Dosiahol 4,2 miliardy libier, zatiaľ čo v októbri zaznamenala Británia deficit zahraničného obchodu na úrovni 1,5 miliardy libier.

Súvisiace články

Aktuálne správy