Medziročná inflácia v ČR je najvyššia za štyri roky

Decembrová medziročná inflácia v krajine bola na úrovni 2 %, čiže bola najvyššia od decembra 2012.

Celková hladina českých spotrebiteľských cien v decembri medzimesačne stúpla o 0,3 percenta. Oproti rovnakému mesiacu predošlého roka sa spotrebiteľské ceny v Českej republike v decembri zvýšili o 2 percentá. Decembrová medziročná inflácia v krajine tak bola o 0,5 percentuálneho bodu vyššia ako v novembri a dostala sa na najvyššiu úroveň od decembra 2012. Priemerná miera inflácie v krajine v roku 2016 bola 0,7 percenta. Informoval o tom v utorok na svojej internetovej stránke český štatistický úrad.
Medzimesačne sa v ČR v decembri zvýšili ceny stravovacích služieb o 2,4 percenta. Ceny pohonných hmôt stúpli o 2,2 percenta, pričom rástli už štvrtý mesiac po sebe. Zvýšili sa aj ceny rekreačných a kultúrnych služieb, a to o 0,6 percenta. Zlacneli liehoviny (-3,1 %), pivo (-1,4 %) a víno (-1,2 %). Znížili sa aj ceny nealkoholických nápojov, a to o 1,6 percenta. Tovary medzimesačne celkovo zdraželi o 0,2 percenta a ceny služieb sa celkovo zvýšili o 0,5 percenta.
Medziročne celkovú cenovú hladinu v decembri smerom nahor posunulo najmä zdraženie potravín a nealkoholických nápojov o 3,3 percenta. Alkoholické nápoje medziročne zdraželi o 3,1 percenta a tabakové výrobky o 6,5 percenta. Ceny v segmente bytové vybavenie a zariadenie domácností klesli o 1,2 percenta. Tovary celkovo medziročne zdraželi o 1,9 percenta a ceny služieb sa celkovo zvýšili o 2 percentá.

Súvisiace články

Aktuálne správy