Ako sa vytvárajú rezervy: Švajčiari zarobili na záporných úrokoch viac než miliardu frankov

, Reuters;WSJ;bloomberg;patria Foto: SITA/AP

Švajčiarska centrálna banka (SNB) v roku 2016 na svojich devízových rezervách, negatívnych úrokoch a zlate zarobila zhruba 24 miliárd švajčiarskych frankov. Minimálne miliardu dá vláde a kantónom. S predbežným odhadom prišla agentúra Reuters.

Oslabovanie švajčiarskeho franku nákupom prevažne dlhopisov v iných menách vytvorilo centrálnym bankárom v Berne a Zürichu rezervy, ktoré za rok vyniesli 19 miliárd frankov. Bezmála 4 miliardy frankov vyniesli investície do zlata. Podľa denníka Wall Street Journal v súčasnosti predstavujú devízové ​​rezervy SNB čiastku zhruba zhodnú s ročným švajčiarskym hrubým domácim produktom.

Frank je bankou oslabovaný kvôli nízkym úrokovým sadzbám v Európe, ktoré z neho robia atraktívnu investíciu, tzv. "bezpečný prístav". Ak by nebol oslabovaný, príliv kapitálu do Švajčiarska by hodnotu franku zdvihol, čo by skompilovali život tamojším exportérom.

Najkontroverznejším nástrojom švajčiarskej menovej politiky sú negatívne úrokové sadzby, ktoré slúžia rovnakému účelu ako nákupy cudzích aktív, teda k zníženiu atraktivity franku pre zahraničných investorov. Táto politika, ktorá sa dotýka už aj niektorých nadpriemerne hnuteľných retailových klientov švajčiarskych bánk, SNB priniesla až 1,5 miliardy.

Napriek niektorým pesimistickým očakávaniam však ani takéto kroky neviedli k hromadnému výberu peňazí z bánk a ich presunom "pod vankúše" ich bývalých klientov.

Zhruba jedna miliarda frankov bude rozdelená kantónom a centrálnej vláde, pričom vďaka mimoriadne slušnému výsledku v roku 2016 bude suma možno ešte o pol miliardy vyššia.

Vzhľadom k tomu, že toto nie sú "novo vytlačené" peniaze, nedá sa o tomto kroku hovoriť ako o "peniazoch z vrtuľníka". Banka bude v podstate kantónom a vláde vyplácať dividendu, pretože kantóny a štátne kantonálne banky vlastnia akcie SNB. Ako podotýka server Bloomberg, švajčiarske kantóny si preto už zvykli na to, že SNB "zalepuje" ich rozpočty a že straty centrálnej banky v rokoch 2013 a 2015 tak mali aj nečakane politický presah.

Súvisiace články

Aktuálne správy